Helaas is het nog steeds zo dat er op scholen best veel gepest en geplaagd wordt. Die grens is niet altijd even duidelijk en lang niet altijd wordt het pestgedrag juist gezien. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe het slachtoffer reageert op de acties van de pester. Pubers zijn natuurlijk kwetsbaar op dat vlak en hebben vaak ontzettend de lijden onder het gepest en geplaag. Pestkop spreekt een aantal fikse thema’s aan die stuk voor stuk relevant zijn op de hedendaagse scholen.
Pesten
De film draait eigenlijk om Danny, een populaire jongen die het thuis niet makkelijk heeft. Zijn moeder is depressief, waardoor het hele huishouden op de schouders van deze middelbare scholier komt. En daar komt bar weinig van terecht. Er is regelmatig geen eten in huis, het huishouden wordt niet gedaan, nou ja – je kunt je er wel wat bij voorstellen. Al die frustraties komen eruit als hij samen met zijn beste vriend en vriendin op school banjert. Door allerlei hatelijke opmerkingen en flauwe grappen weet hij de lachters op zijn hand te krijgen en groeit hij in populariteit. Tot het moment dat hij en zijn vriendin bij een waarzegster komen. De oude waarzegster doet haar ding met Danny, die daarop heel vervelende dromen heeft: over een onbekend slachtoffer van plagerijen, die in een soort rechtbank-situatie haar mening deelt met de pesters.
Pester wordt slachtoffer
Door die indringende dromen, waarbij niet alleen Danny maar ook een paar andere pesters aan het woord worden gelaten, verandert Danny langzaam van inzicht. Hij merkt pas goed hoe veel impact de daden op anderen hebben. Zo is Suus, een lesbisch meisje in zijn klas, steevast slachtoffer van zijn vervelende opmerkingen en discrimineert hij iedereen die hij tegenkomt. De rechtbank-sessies kunnen trouwens behoorlijk indrukwekkend werken, als je de slachtoffers huilend, schreeuwend en kermend in hun stoelen zit wringen.
Films koop je online bij:
Recensie over Pestkop
Pestkop is een indringende film over de gevolgen van pesten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de film Spijt wordt Pestkop juist gevolgd vanuit de pester zelf, Danny. Hij wordt in zijn dromen geconfronteerd met zijn eigen daden, maar ook krijgt hij het pestgedrag van enkele ‘voorbeelden’ in zijn buurt onder ogen. Dat zet hem aan het denken – tot hij uiteindelijk tot inkeer komt. Helaas is die scène een tikje lachwekkend, hij maakt niet zo veel indruk als de rest van de film. Vooral omdat Danny er zelf wat lacherig bij staat – ik vraag me af waarom.
Score: 8
Informatie
Titel: PestkopUitgever: Source 1
Tijdsduur: 90 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer:
Films koop je online bij: