logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: Baywatch


baywatchBaywatch: een van die oude series waar veel van ons mee zijn opgegroeid. De serie sprak zowel voor vrouwen als mannen tot de verbeelding – het was een heel neutrale serie over de kustwacht. Spannende momenten, een vleugje romantiek, een vader-zoonrelatie, en natuurlijk afgetrainde mannen en sexy vrouwen in zwemkleding, die in slow-motion over het strand rennen. Tja, dan wil je als puber wel kijken!

Moderne strandwacht

Als je zo’n oud concept (die stiekem best saai was) naar deze eeuw wil tillen, dan zul je van goede huize moeten komen. En dus worden de registers opengetrokken. Het oude verhaal wordt een stuk extremer gemaakt, met Dwayne Johnson als de oude hoofdrolspeler Mitch Buchannon. Een echte spierbundel en krachtpatser, wat al een schril contrast is tot het verderlijk-stoere type van de jaren 80. Als tegenspeler krijgt hij Zac Efron, de gladde jongen die je wel kent uit bijvoorbeeld Bad Neighbours. Hij speelt Matt Brody, een jongen die na een misser op de Olympische Spelen het verkeerde pad op is gegaan en nu een taakstraf moet uitvoeren. Als strandwacht. Helaas ziet Mitch dat anders – hij neemt zijn werk meer dan serieus en gaat vaak buiten het boekje om het recht te doen zegevieren. Zo ontdekt hij dat er aan zijn strand drugs wordt gesmokkeld. Hij verdenkt de zakenvrouw Victoria Leeds van deze praktijken en gaat samen met zijn team (tegen het advies van zijn meerdere in) op onderzoek. Dan ontdekken ze heel wat schandalen!

Steken onder water

Het lijkt wel het tijdperk van de remakes, als je even heel kritisch kijkt naar het filmaanbod dat de afgelopen jaren is verschenen. De ene oude film of serie na de andere komt weer opnieuw ten tonele, maar dan in een hippere, knappere vorm. Ook Baywatch behoort daartoe – maar wat de serie echt kenmerkt is de sarcastische ondertoon die te horen is. De draak wordt gestoken met zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken – van de personages onderling tot aan de oude serie, van de sexy kleding die de acteurs moeten dragen tot ‘dolletjes’ onderling. En natuurlijk horen er de nodige toespelingen naar borsten en piemels – gewoon omdat het kan. Lekkere onderboekenlol dus – of moet ik zeggen zwembroekenlol?

Conclusie over Baywatch

Deze remake van de serie uit de jaren 80 heeft een flinke metamorfose ondergaan. Er is weinig meer over van het huislijke gezinsgevoel uit de originele serie, maar het is des te meer een snelle actiefilm geworden. Dat is op zich helemaal niet erg. Het is een vermakelijke film geworden met een feest van herkenning voor de mensen die Baywatch als serie kennen. De humor wisselt nogal en schommelt van plat naar sarcastisch. Er wordt niet te lang stilgestaan bij bepaalde grappen – dat is fijn. Baywatch heeft een mooi tempo en is onderhoudend, maar wel een 13 in een dozijn als het aankomt op remakes. Grappige cameos trouwens van David Hasselhoff en Pamela Anderson, die in de originele serie hoofdrollen vertolkten. Door: Score: Baywatch krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie