logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Respect op dvd of blu-ray


respect aretha franklin

In de film Respect zie je het levensverhaal van Aretha Franklin, van haar jeugdige optredens tijdens feestjes en voor de kerk als haar opkomst als meest respectabele soulzangeres aller tijden. Van jong meisje tot een internationale superster – maar die weg ging zeker niet zonder slag of stoot. Mensen hebben haar hele leven als misbruik van haar gemaakt, zo blijkt uit deze film. Respect is het opmerkelijke waargebeurde verhaal van de reis die dit muzikale icoon maakt om haar stem te vinden en de Queen of Soul te worden …

Bonuscontent op de schijf:

  • The Making of Respect
  • Becoming Aretha
  • Capturing A Legacy
  • Exploring the Design of RESPECT
  • en meer !

Ga direct naar Respect op BOL.com.

Bekijk de trailer van Respect:

De rol van de volwassen Aretha Franklin wordt neergezet door Jennifer Hudson, die het echt op een meesterlijke manier doet. Haar hele doen en laten zorgt dat ze echt in de huid van Aretha Franklin kruipt. Dat is wat de film zo geloofwaardig en realistisch maakt, dat is waar deze film vooral de kracht aan ontleent. Dat – en de vele onuitgesproken misère die Aretha in haar jonge jaren blijkbaar heeft moeten doorstaan… Maar zoals bij veel van dit soort documentaires worden losse elementen groots uitgelicht, waarbij niet de volledige context in beeld wordt gebracht. Het levert imposante dramatische momenten op, die de pijn van de hoofdpersoon onder een vergrootglas legt, om de harde realiteit tot even te tonen. Soms iets te hard, soms is het iets te scherp in beeld gebracht… maar soms ook te onduidelijk en subtiel.

Van jong tot oud

De basis van de film wordt overigens al gelegd in Aretha’s jeugd. Daar wordt ze gespeeld door Skye Dakota Turner en zie je hoe Aretha (Re, zoals ze door haar familie werd genoemd) hoe ze aan de ene kant genoot van de aandacht, maar ook te maken had met een paar traumatische ervaringen. Zeker als ze uit bed wordt getrommeld om even een liedje te spelen tijdens een feest vol zwarte artiesten als Dinah Washington. Maar ze krijgt ook te maken met aanranding, huiselijk geweld, alcoholisme – en het is de verdienste van de film om deze zaken een beetje naar de achtergrond te verschuiven. Ze worden ‘demonen’ genoemd, en daar blijft het bij. Subtiel, maar soms ook iets té subtiel. De ware aard komt eigenlijk pas naar voren in de nummers die Aretha schrijft en zingt, in haar latere carrière.


Ga direct naar Respect op BOL.com.

Recensie over Respect

CooleSuggesties topper

Het is de afgelopen jaren meermaals voorgekomen dat het leven van een beroemd artiest een eigen film krijgt. Deze ‘biopics’ zijn niet altijd even rooskleurig, zoals je wel weet uit Rocketman of Bohemian Rhapsody, maar ook dat van Aretha Franklin gaat gebukt onder trauma’s en sluimerend gevaar. De acteurs zijn goed in het neerzetten van hun rollen, maar er zijn wat vreemde keuzes gemaakt in het script. Sommige belangrijke gebeurtenissen worden aan de fantasie van de kijker overgelaten, waardoor niet iedereen ze zal oppikken. Jennifer Hudson in de rol van Aretha Franklin draagt de film zonder meer. Ze kruipt echt in de huid van onze lady of Soul en zingt de sterren van de hemel. Ze straalt een intens enthousiasme en energie uit, die goed in de buurt komt met die van Aretha.

Score: 9


Informatie

Titel: Respect
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 145 minuten
Genre: biografie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Patrick Mertens avatar
    Patrick Mertens

    Waag graag een kansje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.