logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Wonderstruck


Wonderstruck_ps_1_jpg_sdSommige films kunnen niet anders dan indruk op je maken. Wonderstruck is een film die misschien wat eenvoudig en traag begint, maar uiteindelijk een blijvende indruk achterlaat. En dat kunnen maar weinig andere films zeggen! Deze film is een magisch realistisch verhaal over twee totaal verschillende mensen, die 50 jaar uit elkaar hebben geleefd. En na die vijftig jaar blijkt hun lot verbazend dicht bij elkaar te liggen.

Geluidloos

Wonderstruck is verdeeld in twee segmenten. Je springt van het ene tijdperk (1927, om precies te zijn) naar 1977. De twee tijdperken hebben ieder hun eigen stijl van filmen, zodat je ze perfect uit elkaar kunt houden. Het verhaal van de dove Rose is dan ook heel beeldend opgezet als een stomme film, in zwart-wit en met een vrolijk of spannend deuntje op de achtergrond. Rose leeft bij haar vader, omdat haar moeder een beroemde filmster is. Ze houdt een plakboek bij en gaat op een gegeven moment naar de grote stad New York om haar op te zoeken. Een flinke uitdaging, zeker omdat haar vader haar heel beschermd heeft opgevoed.

Tweede deel

Het andere deel van het verhaal speelt zich af in 1977. Daar leer je Ben kennen. Zijn moeder is onlangs overleden, hij woont nu bij zijn tante en twee pubers in huis. Niet echt ideaal, zeker niet omdat zijn neef Ben helemaal niet accepteert. Zijn vader? Die heeft Ben nooit gekend. Tijdens een zoektocht in zijn ouderlijk huis ontdekt hij echter een boek met een briefje erin, gericht aan zijn moeder. Ben is er van overtuigd dat het briefje van zijn vader is en trekt naar de grote stad… New York. Daar begint ook zijn avontuur in stilte. Een tijdje voor hij afreist naar New York is hij namelijk getroffen door de bliksem, waardoor ook Ben niets hoort. Voor hem is het een nog groter avontuur, omdat hij nog helemaal niet gewend is om doof te zijn.

Samensmelten

De avonturen van Ben en Rose komen samen in de wereld van de musea in New York. Die herbergen zo veel geheimen, daar moeten wel een paar treffers tussen zitten! Toch gebeurt het pas laat in de film dat de connectie tussen Ben en Rose gemaakt wordt. Op dat moment wordt de film ook echt interessant en spannend, vanaf dat moment had hij me helemaal in zijn ban en had ook het krappe anderhalf uur daarvoor ineens veel meer betekenis gekregen.

Conclusie over Wonderstruck

Wonderstruck is een film waar je echt in moet kruipen. Het is een geweldig vormgegeven film die in twee tijdperken afspeelt en ook helemaal in die stijl is opgenomen. Erg origineel en knap gedaan. Zoals gezegd: het laatste half uur heeft de film voor mij over de streep geduwd van ‘leuk’ naar ‘indrukwekkend’. Daar zal ik vast ook niet de enige in zijn!

Door: Score: Wonderstruck krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Wonderstruck, The SearchersTijdsduur: 116 minuten, speelfilm.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Ga direct naar Wonderstruck op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.