logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Victoria & Abdul – over de Britse koningin Victoria en haar vriend uit India

Hoewel mensen vaak het beeld hebben dat koningen en koninginnen zich helemaal stijf en opgedirkt gedragen, zich enkel aan de etiquette houden en precies doen wat mensen van hen verwachtten, is het tegendeel waar. Er zijn meer dan genoeg koningen en koninginnen te noemen die er een geheel eigen willetje op nahielden en zich bij niets of niemand verantwoordden. Zo ook koningin Victoria, die van 1837 tot 1901 over Engeland regeerde – en vanaf 1877 ook over India. Victoria was dus niet alleen koningin, maar ook keizerin – hoewel ze nog nooit voet gezet had op Indiase bodem. Om India een beetje in de kijker te spelen bij het Britse koningshuis besluiten ze de koningin een ceremoniele munt aan te bieden. Twee ’typische’ Indiërs worden op de boot naar Engeland gezet, waar ze twee maanden later arriveren om de munt te overhandigen. En weer terug te varen. Maar eerst is er de ontmoeting van Victoria & Abdul!

Plannen veranderen

Want in die spannende intro ontdek je hoe eigenzinnig de koningin eigenlijk is. De oude regentes is moe van het leven en doet gewoon wat van haar gevraagd wordt, niets meer. Tijdens het diner zit ze stil aan tafel, lepelt alles snel naar binnen en doet ondertussen een dutje. Het kan allemaal. Maar zij is niet de enige die koppig en eigenwijs is, want hoewel de hele hofhouding er alles aan doet om de koningin niet de ontrieven heeft Abdul daar wat minder boodschap aan. Hij is zo enthousiast, dat hij de fout maakt om de koningin in de ogen te kijken! En hoewel de hofhouding het hart vasthoudt, ontstaat er een nieuwsgierigheid tussen Koningin Victoria en Abdul.

Uitwisseling

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de koningin verliefd wordt op Adbul, en misschien ook wel omgekeerd. Ze raken in gesprek en de koningin besluit dat ze veel te weinig afweet van India en de Indiase cultuur. En laat haar nu een knappe man in de buurt hebben die haar er alles over kan vertellen en leren! Die kans grijpt ze met beide handen aan. Haar omgeving ziet dan ook meteen dat de koningin weer helemaal opleeft, wat leuke scenes in de film zijn. Victoria & Abdul is overigens waargebeurd, hoewel er natuurlijk van alles bij verzonnen is om de film leuker te maken, blijft de basis wel gelijk, zoals het ontwikkelen van de ‘indiase schatkamer’ in het paleis van de koningin en het feit dat de koningin zich heeft verdiept in zowel de taal als de religie van India.

Ga direct naar Victoria & Adbul op BOL.com.

Recensie over Victoria and Abdul

Dit is een historische film, maar ook meer dan dat. Het is een vermakelijke film van twee mensen die in elkaar geinteresseerd zijn, ondanks het verschil in leeftijd, cultuur en afkomst. Je ziet een eigenwijze koningin, een nieuwsgierige Abdul en heel wat elementen die je ruim 100 jaar mee terug in de tijd nemen. De film is onderhoudend, vermakelijk en soms ook leerzaam.

Score: 8


Informatie

Titel: Victoria & Abdul
Uitgever: Sony Pictures
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: Historische komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderExpliciete discriminatie

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.