logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Tomb Raider

tomb raider film dvd packshot

De film Tomb Raider komt zo’n beetje 15 jaar na de eerste twee verfilmingen van de gelijknamige game-reeks. Angelina Jolie maakte namelijk in 2001 en 2003 films over de welgevormde actieheldin. In deze film zie je echter hoe het allemaal is ontstaan. Het is eigenlijk een prequel voor de eerdergenoemde films. Hierin zie je Alicia Vikander als de puberende Lara Croft, die de touwtjes aan elkaar probeert te knopen als fietskoerier, veel tijd doorbrengt in de sportschool met mixed martial arts en bezig is met van alles en nog wat. Als ze in de problemen komt en haar tante Lara te hulp komt schieten, wordt ze gevraagd om de overlijdenspapieren van haar vermiste vader te tekenen. Lord Robert Croft is namelijk zeven jaar geleden op expeditie gegaan naar een klein eiland in de Duivelszee, en nooit meer teruggekomen…

Vermist en gevonden

Met grote tegenzin tekent Lara de eerste papieren. Ze krijgt daarop een Japanse puzzel in haar handen waar een sleuteltje in verstopt zit. Lara snapt meteen waar de sleutel past en krijgt op die manier toegang tot een verborgen deel van haar vaders leven: het leven van een ontdekkingsreiziger en avonturier. Daarbij was zijn laatste passie de mythe van de Japanse bloeddorstige koningin, wiens crypte op een verlaten eiland in de Duivelszee toegang zou bieden tot een onmetelijke macht. Die macht kan natuurlijk niet in de verkeerde handen vallen. Daarom wilde Lord Richard Croft de tombe als eerste ontdekken, maar helaas: hij is nooit meer teruggekomen! Dankzij de sleutel in de puzzel krijgt Lara echter toegang tot alle onderzoeksgegevens en weet ze waar het eiland ligt. Zo kan ze – met hulp van een Japanse schipper – op het eiland geraken. Maar wat ze daar treft…

Vijandelijk gebied

Op het eiland wordt namelijk nog steeds gezocht naar de tombe! De tegenstanders van haar vader hebben flink wat mensen als slaaf ingezet om te hakken en te sjouwen. Het lijkt erop alsof ze het eiland steen voor steen willen omkeren, zoekend naar het oude lijk. Als Lara er eenmaal geraakt wordt ze ook aan het werk gezet, evenals de Japanse schipper. Die twee komen echter in opstand, waardoor het echte actiespektakel pas goed begint. Schietend, rennend en onderzoekend weet Lara zich een weg te banen naar de Tombe, onder druk gezet door haar vijanden. De vraag is alleen: wie komt er levend uit?

Recensie over Tomb Raider

Deze film is echt een ode aan de games. Er zit wat meer ren- en vliegwerk in dan de eerste twee films, waardoor het meer met de film overeenkomt. De schattenjaagster komt zeker aan haar trekken in de tombe van de Japanse krijgsvrouw, heeft genoeg spannende elementen in zich om naar het puntje van je stoel te schuiven en bevat ook een paar mooie verrassingselementen. De jonge Lara heeft misschien niet de air van een Lady, maar wel de welbespraaktheid en opvoeding. De basis is gelegd: op naar het vervolg!

Door: CooleSuggesties
Score: Tomb Raider krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Tomb Raider, Warner Bros
Tijdsduur: 113 minuten, actie.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.
Ga direct naar Tomb Raider op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.