logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Snowman

the snowman

Boekverfilmingen hebben het vaak zwaar de verduren. Toegegeven: vaak zijn ze wat kort door de bocht en laten ze hele passages weg, maar dat zijn in de regel keuzes die te verantwoorden zijn – niet iedereen heeft zin in films van 3 of 4 uur… maar zo nu en dan komen er films voorbij die ook daadwerkelijk niet goed zijn. Helaas is The Snowman zo’n film. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jo Nesbo, een Noorse thrillerschrijver. Nu zijn Scandinavische thrillers heel anders dan de ‘bekende’ Amerikaanse thrillers. Ze zijn minder direct, minder hard. Ze gaan veel meer op de psyche in van de personages, ze spelen psychologische spelletjes. En die spelletjes kun je niet zo makkelijk verfilmen, zo blijkt ook uit deze film.

Dronken hoofdrolspeler

De hoofdrolspeler uit ons verhaal is één van de bekendste Noorse detectives die er zijn. Hij is ook een alcoholist, en eigenlijk alleen zijn vriendin en diens tienerzoon om op te vertrouwen. Als Harry Hole hoort van een mysterieuze serie moorden, die wellicht het werk kunnen zijn van een seriemoordenaar, gaat hij op onderzoek uit. Daar probeert de moordenaar hem flink uit de kast te lokken en uit te dagen, ook middels gruwelijke moorden en misdaden…

Plank gemist

Dit verhaal staat natuurlijk als een paal boven water, en het verhaal wordt ook (met alle clichés die je maar kunt bedenken) afgeraffeld. Daarbij worden een paar stereotype karakters geïntroduceerd en van het toneel gevoerd, verkeerde aanwijzingen gegeven en zitten er een paar (toegegeven) goede schrikmomenten in de film. Toch mist te film enige flair, vaart en een boeiende verhaallijn. En vooral dat laatste is vreemd, aangezien de film toch gewoon gebaseerd is op een goed boek! Daar is helaas iets te veel geschrapt en verwijderd. Het lijkt zelfs ineens vooral om Harry te gaan, terwijl zijn nieuwe collega ook een bijzonder grote rol in het oorspronkelijke verhaal speelt. Jammer, zeker omdat de film qua stijl en omgevingen heel goed in elkaar steekt.


Recensie over The Snowman

Soms gaat het mis, het verfilmen van een goed boek. The Snowman is daar het resultaat van. Helaas blijft er niet alleen van het verhaal weinig over, maar ook als je de film los bekijkt is hij niet zo boeiend. Helemaal niet boeiend, kun je wel stellen. Het verhaal is de dun, de iel, de karakters worden niet uitgediept en het verhaal wordt te voorspelbaar gemaakt.

Score: 4


Informatie

The Snowman, Universal Pictures
Tijdsduur: 119 minuten, thriller.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Ga direct naar The Snowman op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.