logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: The Shape of Water, 20th Century Fox

The Shape Of Water heeft voor een mooie impact gezorgd het afgelopen jaar. Het is een film die even afstapt van de mainstream onderwerpen en superheldenfilms, maar wel met een mooie dosis bizar en een vleugje creepy. Het is een wonderlijke film geworden over een vreemd schepsel en een nog vreemdere wereld. Laten we even terug springen naar Amerika in de jaren 60.

Geheim laboratorium

Tijdens deze film leef je mee met Elisa. Ze kan niet praten en woont midden in een grote stad, boven een bioscoop die heel slecht draait. Haar buurman is een tekenaar in de reclamewereld, maar hij merkt dat de opmars van de fotografie hem wel eens zijn baan kan gaan kosten. Elisa werkt in een geheim laboratorium als poetsvrouw. Ze draait er in de nachtploeg en doet haar ronde samen met Zelda, een praatgrage vrouw die niets liever doet dan klagen over haar man en haar zere voeten. Elisa vind het maar wat prettig – ze wordt geaccepteerd en gezien als gelijke.

Bizar wezen

Wat er precies gedaan wordt in deze omgeving is niet duidelijk. Wel stuiten de beide poetsdames op een gegeven moment op het nieuwe hoofd beveiliging, die met een bloedende hand uit een lokaal strompelt. De vrouwen mogen de rotzooi opruimen, en dan stuitten ze op het bizarre schepsel die de aanval heeft gepleegd: een meerman, opgesloten in een watertank, geketend en wel. In eerste instantie schrikken ze daar natuurlijk wel van, maar na een korte periode wint de nieuwsgierigheid van Elisa het toch en zoekt ze toenadering tot het vreemde schepsel.

Verhaallijnen

Hoewel The Shape of Water vooral om Elisa en haar verliefdheid voor de meerman gaat, zijn er nog heel wat verhalen die kort worden aangestipt. Dankzij de verhalen van Zelda leer je heel wat over haar leven (en hoe goed is het om haar man dan ook echt even in beeld te zien, hoewel de camera er in het begin flink omheen draait). Ook de buurman van Elisa komt ruim aan bod, zijn carrière en homoseksualiteit wordt af en toe aangestipt. Daarbij meteen ook de kortzichtige blik van de Amerikanen in die tijd en de racisme die nog steeds aan de orde van de dag was. Zelfs het verhaal van de wrede beveiliger Strickland komt ruim naar voren. Zijn drive, ambitieuze plannen en korte lontje maakt zeker indruk.

Conclusie over The Shape of Water

The Shape of Water is een modern sprookje, daarin hebben de makers helemaal gelijk gehad. Een vleug romantiek, vreemde wezens en wrede daden – dat zijn wel de ingrediënten voor een sprookje. Voeg daarbij een scheut Koude Oorlog, maatschappelijke veranderingen en prestatiedrang, en je hebt een vlotte film vol verrassingen! Toch vond ik de film zo nu en dan wat haken en ogen hebben, wat losse eindjes en onsamenhangende lijnen. Heel hinderlijk waren ze niet, maar ze vielen me wel op.

Door:
Score: The Shape of Water krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

The Shape of Water, 20th Century Fox

Tijdsduur: 123 minuten, actie.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Ga direct naar The Shape of Water op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.