logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Secret Man

Er zijn een aantal momenten in de geschiedenis die stiekem heel belangrijk zijn geweest, maar die niet altijd de juiste aandacht hebben gekregen. Zoals het Watergate-schandaal en het aftreden van Nixon. Bweeh, politiek! hoor ik je nu roepen, maar wacht even met klagen. Hoewel politiek inderdaad ontzettend saai kan zijn, zijn er ook heel spannende momenten aan te wijzen. En dat laat Secret Man zien, met niemand minder dan Liam Neeson in de hoofdrol. Dan heb je al meteen een streepje voor, als je het mij vraagt. En nee, in deze film is hij niet de genadeloze killer als in Taken 1, 2 en 3, maar juist een heel kille en zakelijke FBI-agent.

Hart op de juiste plek

In Secret Man staan een aantal spannende dingen te gebeuren. Die worden eigenlijk ingeluid door het overlijden van J. Edgar Hoover, een man die al 50 jaar leiding gaf aan de FBI en als een soort pitbull van zich afbeet als iemand aan ‘zijn’ bedrijf probeerde te komen. Na het overlijden van deze man weet Mark Felt, de rol van Liam Neeson, precies wat hij moet doen. Hij werd niet voor niets gezien als de troonopvolger van de FBI en gaf al jaren zo’n beetje leiding aan de hele organisatie, onder toeziend oog van J. Edgar. Mark is streng, duidelijk, rechtvaardig en ontzettend loyaal aan het Bureau. Het valt hem dan ook zwaar als er een buitenstaander wordt aangesteld als leiding voor de FBI. En vreemd genoeg gebeuren er dan ook ineens rare dingen, zoals het afluisteren van de Democraten in het Watergate-hotel, waar niemand echt een vinger op kan leggen.

Onderzoeken

Mark doet vervolgens waar hij goed in is: hij duikt in de materie en probeert de waarheid boven water te krijgen. Dat is knap lastig, aangezien zijn nieuwe leidinggevende hem telkens een hak probeert te zetten en hem geen enkele medewerking lijkt te verlenen. Gelukkig zijn de meeste medewerkers van de FBI loyaal aan Mark, zodat deze Secret Man genoeg steun heeft om zijn plannen uit te voeren. Langzaam maar zeker ontdekt hij meer vuiligheid dan hij kan behappen, waarbij ook de tegenstand steeds feller wordt. En hoewel je de uitslag al weet blijft het spannend om te ontdekken of het Mark zal lukken om het schandaal aan het licht te brengen.

Conclusie over Secret Man

Secret Man is een geweldige verfilming van een ogenschijnlijk oersaai stuk van de Amerikaanse geschiedenis. Niets blijkt echter minder waar! Liam Neeson zet bovendien een geweldige rol neer als Mark Felt, de FBI-agent die het hele Watergate-schandaal aan het licht heeft gebracht. Zijn koele, ijzige blik spreekt boekdelen. De film is schitterend vormgegeven in de stijl van de vroege jaren 80, met veel bruin, bruin en nog meer bruin.

Door:
Score: The Secret Man krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

The Secret Man, The Searchers
Tijdsduur: 103 minuten, thriller.
Leeftijd: vanaf alle jaar.
Ga direct naar The Secret Man op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.