logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Good Doctor, Seizoen 1


The Good Doctor S1

Er is nog al wat te doen geweest omtrent de ziekenhuisserie The Good Doctor. Daarin speelt Freddie Highmore namelijk een autistische arts-in-opleiding, Shaun Murphy. Shaun is opgegroeid in een klein dorpje in Wyoning, waar hij onder het juk van een onderdrukkende vader is opgegroeid. Hij heeft dus al heel wat meegemaakt, wat een diepe indruk op hem heeft achtergelaten. Wanneer hij ziet dat zijn broer door een ongeluk om het leven komt, staat zijn leven helemaal op zijn kop. Gelukkig mag hij bij zijn oom gaan wonen, die inmiddels is opgeklommen tot hoofd neurologie bij een welbekend ziekenhuis in San Jose. Dankzij die ingang krijgt zijn medische carrière een kans. Maar de overige artsen? Die zien Shaun liever gaan dan komen!

Bijzondere blik

Natuurlijk staat het ziekenhuis niet te springen om een autistische arts aan het werk te zetten. De communicatie met de patiënten verloopt namelijk lang niet altijd vlekkeloos, zoals je zult begrijpen. Ook de communicatie met de andere artsen kent zo zijn obstakels, hoewel Shaun al snel een vriendschap sluit met een van de vrouwelijke co-artsen. Dankzij haar bemiddelingen worden veel discussies in het voordeel van Shaun beslecht. En je moet weten dat Shaun een briljante geest heeft, die zo maar talloze feitjes kan opsommen. Bijzonder handig, zo’n medische encyclopedie. Al in de eerste aflevering merk je dat die feitenkennis handig van pas komt – hoewel het wel bijzonder is dat hij de combinatie met andere technieken en disciplines legt.

Autistisch leven

Het is natuurlijk nog al wat, wat er in The Good Doctor op Shauns pad komt. Hij staat voor het eerst zo’n beetje op eigen benen. Een nieuwe ‘baan’ en verantwoordelijkheden, leven in een grote stad, op zichzelf wonen… gelukkig is zijn oom in de buurt om hem bij te staan met raad en daad – ze eten dan ook iedere dag samen pannenkoeken als ontbijt. Die regelmaat en structuur is de benodigde houvast in het leven van Shaun, wat je ook merkt als hij zijn felbegeerde appel moet afstaan aan zijn charmante en verleidelijke buurmeisje… op dat moment staat zijn leven toch even ondersteboven!

Recensie over The Good Doctor, seizoen 1

The Good Doctor is een vermakelijke en soms ook spannende serie over een autistische jongen die op eigen benen wil staan. Natuurlijk is het een en ander wat kort door de bocht genomen, maar het is een mooie introductie voor autisme voor de leek. De belevenissen van Shaun zijn vermakelijk, de situaties levensbedreigend en de karakters zijn mooi uitgediept om een eigen persoonlijkheid te vormen.

Door: CooleSuggesties
Score: The Good Doctor, seizoen 1 krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

The Good Doctor, seizoen 1, Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 741 minuten, drama.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Ga direct naar The Good Doctor, seizoen 1 op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.