Film recensie: The Foreigner, waarin Jackie Chan het opneemt tegen de IRA

the foreigner

In de film The Foreigner ontdek je dat Jackie Chan een restaurantje heeft in het altijd drukke en bruisende Londen. Zijn tienerdochter staat op het punt om naar het eindbal te gaan met een jongen die hij nog niet kent… dat maakt hem onzeker en ongerust. Op het moment dat ze haar jurk gaan uitzoeken moet Quan Ngoc Minh (de rol van Jackie) nog even een parkeerplekje vinden. Als zijn dochter de winkel binnenstapt ontploft er echter een bom: 14 mensen komen om het leven (waaronder de dochter) en 10 mensen raken gewond. Quan zint op wraak en wil gerechtigheid – maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ondanks zijn aanhoudende karakter krijgt hij geen woord los bij de justitie.

Ierland

Dan krijgt Quan te horen dat de IRA er misschien iets mee te maken heeft. Het probleem is dat je daar ook niet altijd even snel binnenkomt. Het is geen algemene organisatie waar je even bij het hoofdkantoor aanklopt! Gelukkig blijkt de Ierse minister van buitenlandse zaken oud-lid van de IRA te zijn geweest. Dat is dus een mooi beginpunt! Liam Hennessy, een rol van Pierce Brosnan, is een doortastende man. Quan denkt echter dat Liam van alles en nog wat verbergt en houdt hem goed onder druk. Bijvoorbeeld door een bom te laten ontploffen in diens toilet… hoewel Liam het cool speelt, gaan de nekharen hem wel even overeind staan. Laat de strijd beginnen! In The Foreigner blijkt Quan echter een goedgetrainde ex-commando te zijn die zich niet zo makkelijk laat piepelen. Ondertussen is de nieuwe terroristengroep, The Real IRA, nog steeds bezig met het plaatsen van bommen in Londen.

Gemixte plannen

Langzaam maar zeker ontdek je dat er heel wat verborgen agenda’s naast elkaar lopen in The Foreigner. Ieder heeft zo zijn eigen plannetjes en probeert de gunsten van de ander te winnen. Er wordt ook van alle kanten druk uitgeoefend op Liam, wat het best lastig maakt om zijn motieven te doorgronden. Langzaam maar zeker komt er steeds meer informatie aan het licht. Sommigen doen Liam in een goed daglicht verschijnen, anderen absoluut niet. Maar dat geldt ook voor Quam. Hij lijkt soms een vasthoudende en liefhebbende vader te zijn, maar door die vasthoudendheid belet hij Liam bijvoorbeeld wel om uit te zoeken wie er achter de aanslag zit!

Conclusie over The Foreigner

De Buitenlander is in dit verhaal op meerdere lagen uit te leggen. Aan de ene kant kun je denken dat het over de Chinees Quam gaat, maar voor de Britten en de Ieren zijn zij ook gewoon buitenlanders voor elkaar, hoe dicht hun landen ook met elkaar verstrengeld zijn. The Foreigner is een spannende film met een paar vlotte actiescenes, een mooie rol van Pierce Brosnan en een hernieuwd kijkje in het spanningsveld tussen de Ieren en de Britten.

Door: CooleSuggesties
Score: The Foreigner krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

The Foreigner, Dutch Filmworks
Tijdsduur: 113 minuten, actie.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Ga direct naar The Foreigner op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.