logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Expanse, seizoen 1

Laten we even binnenkomen met een knapper: The Expanse is de nieuwe Battlestar Galactica. Zonder al te vreemde sprongen en mega-technische sci-fi. Fans van de serie weten dus ongeveer waar ze aan toe zijn, maar haters van Battlestar Galactica moeten The Expanse zeker een kans gunnen. Er zitten bovendien een aantal overeenkomsten in. Zo kun je in beide series een vertaling zien van hedendaagse politieke problemen en speelt religie een grote rol. Het is dus een kritische serie, waarin de concurrentiestrijd tussen verschillende landen een belangrijke rol speelt. Of in dit geval: tussen verschillende planeten. Tja, 200 jaar in de toekomst is de wereld nog kleiner geworden en hebben mensen moeten uitwijken naar Mars!

Verhaallijn

Nu moet je niet denken dat The Expanse, seizoen 1 een soort kopie is van Battlestar Galactica. Dat is het zeker niet! Het vertelt zijn eigen grauwe verhaal over drie belangrijke territoria. Aarde, dat gerund wordt door de VN, Mars, de gekoloniseerde planeet, en een tussenstation, en de Belt. Op ieder gebied is een geheel eigen cultuur, een andere omgeving en met eigen tradities en gebruiken. Er is wantrouwen bij iedereen, hoop bij anderen en afgunst bij de meesten. Het gras is altijd groener bij de buren, en dat is 200 jaar vooruit nog steeds zo. Een oorlog zit in een klein hoekje, zo gespannen is de situatie. In deze serie kijk je overigens vooral mee op de Belt en op aarde, Mars komt nauwelijks aan bod.

Mysterieus

De rode draad in het eerste seizoen wordt gevormd door een verlaten schip en diens noodsignaal. Daarmee komen drie personages met elkaar in verbinding te staan: een transporteur die hogerop kan komen, een grijze politieagent en politicus. In eerste instantie zijn het drie afzonderlijke verhaallijnen, maar die komen later in het seizoen op magnifieke wijze samen. Het is een ambitieus verhaal, dat zeker, maar de acteurs zetten hem dan ook wel heel geloofwaardig neer. Mede dankzij het verhaal, dat een geweldige opbouw heeft en de werelden die tot in de puntjes zijn doordacht – er is zelfs een unieke taal ontwikkeld voor de Belt!

Ga direct naar The Expanse, seizoen 1 op BOL.com.


Recensie over The Expanse, seizoen 1

CooleSuggesties topper

We kunnen niets minder dan enthousiast zijn over het eerste seizoen van The Expanse. Het is een spannend verhaal in een mooi uitgewerkte wereld met een indringende boodschap en dito mysteries. De acteurs zetten geloofwaardige karakters neer, hoewel sommigen dat beter doen dan anderen. Sta open voor nieuwe ontwikkelingen en werelden, laat je onderdompelen in het nieuwe universum en reis mee!

Score: 9


Informatie

Titel: The Expanse, seizoen 1
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 560 minuten
Genre: sci-fi.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.