logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Darkest Hour, Universal Pictures


Er is al veel geschreven en gesproken over de acties en handelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Typerend is, dat iedereen het toch vooral vanuit zijn eigen perspectief en kant bekijkt. Zo weten wij, hier in Nederland, maar bar weinig over de ontberingen die ze bijvoorbeeld in België, Frankrijk of Engeland hebben doorgemaakt, hoewel ze toch op een steenworp afstand van ons land liggen. Dat maakt films als The Darkest Hour misschien wel zo interessant. Ze geven je een nieuwe blik op een bekende gebeurtenis, waar je wellicht geen weet van had.

Rode draad

The Darkest Hour combineert eigenlijk twee verhalen met elkaar. Het eerste verhaal, de rode draad van het geheel, wordt gevormd door het begin van de Tweede Wereldoorlog. Vanuit het relatief veilige Engeland leven de burgers en de politici mee met de verschillende landen, die worden veroverd door de Duitse troepen. Engeland heeft steun gegeven aan Frankrijk, maar ook daar gaat het alles behalve goed. Het is buigen of barsten: gaan ze de strijd aan, trekken ze zich terug of gaan ze voor een vredesakkoord? Het houdt zowel de politiek als de burgers flink bezig.

Winston Churchill

Het grootste deel van de film is echter voorbehouden aan de rol van Winston Churchill, de minister-president die aan het begin van de oorlog is aangesteld door het parlement. Niet zozeer omdat hij de meest geschikte kandidaat is voor die functie, maar eerder omdat ze een zondebok zoeken. Zo ervaart hij het zelf ook. Deze verbitterde oude man, die de dag begint met een dikke sigaar, een glas drank en een gebakken ei, wordt zowel gevreesd als geliefd. Mensen die door het pantser heen prikken zien namelijk een intelligente man vol mededogen en sympathie. Maar ja – dan moet je wel eerst door dat pantser zien te komen. En dat is nog niet zo eenvoudig!

Rumoer en politiek

The Darkest Hour lijkt een ode aan Churchill te zijn. Ondanks de vele nare kantjes van de man – zijn opvliegende karakter, vergeetachtigheid en slechte gewoontes – is het namelijk ook een man die voor zijn mening durfde op te komen en gewaagde stappen nam tijdens die bizarre eerste jaren van de oorlog. Dat heeft hem veel kritiek, maar ook genoeg lof opgeleverd.

Conclusie over The Darkest Hour

Films over de oorlog vervallen vaak in schietgeweld, politieke spelletjes of machtsvertoning. The Darkest Hour zou in die laatste twee categorieën kunnen vallen, ware het niet dat de ontwapenende Winston Churchill alle politieke lading weg weet te wenden. Je krijgt een uniek beeld van het leven uit die tijd op ‘het eiland’, met Churchills vrouw die hem meermaals op de been helpt en een koning die af en toe schoorvoetend naar hem toe komt, openhartig pratend over elkaars angsten en bedenkingen. Een film die misschien niet heel veel indruk maakt maar wel onderhoudend, boeiend en geweldig verfilmd is.

Door: CooleSuggesties
Score: The Darkest Hour krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

The Darkest Hour, Universal Pictures

Tijdsduur: 125 minuten, drama.
Leeftijd: vanaf 9 jaar.
Ga direct naar The Darkest Hour op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.