logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Dark Tower, Sony Pictures Home Entertainment


The Dark TowerLaat ik meteen een groot geheim bekennen – ik ben geen fan van Stephen Kings boeken. Echt waar. Op één of andere manier kom ik niet in de sfeer van zijn verhalen. Nu heb ik dat natuurlijk meermaals geprobeerd. Zoals met The Dark Tower – De Donkere Toren, als je er in de boekwinkel naar op zoek wilt gaan. Ik ben tot deel 3 gekomen. Volgens sommigen zou het verhaal vanaf dat moment pas echt gaan lopen, maar ik had het tegen die tijd al wel gehad. Neemt niet weg dat ik een stukje voorkennis had voor deze film, en die was zeker welkom. De filmmakers hebben zich namelijk de vrijheid veroorloofd om 8 boeken, waarvan de eerste in 1981 verscheen en de laatste in 2012, samen te vatten in een film van slechts 90 minuten. Zo’n korte vertelling van een Stephen King-verhaal is volgens mij nog nooit te zien geweest!

Films koop je online bij:

Samenvatting

Je zou The Dark Tower dan ook kunnen zien als een heel compacte samenvatting. En als je ‘m zou inleveren op school, zou je er niet eens zo’n goed cijfer voor krijgen. Waarom? Welnu: de rode draad van het verhaal wordt wel verteld, maar de hoofdpersonen krijgen nauwelijks aandacht. Daar is ook geen tijd voor, in die 90 minuten. Voor een film als dit had ik minstens 3 uur uitgetrokken. Nu krijg je enkel te weten dat er een boze tovenaar is, Walter, die De Donkere Toren wil vernietigen. Die toren, zo leren we, houdt alle werelden gescheiden van elkaar. Als die toren vernietigd wordt, dan wordt het een zooitje, met demonen en zo. Wat er dan precies gebeurt of waarom Walter die toren wil vernietigen, dat weet niemand.

Kinderwens

Wel is duidelijk dat hij daar kinderen voor gebruikt met een speciale vaardigheid. Die ‘melkt’ hij zo’n beetje uit, om hun psychische energie te gebruiken als een laserstraal. Jake is zo’n kind. Hij woont in New York en heeft heel duidelijke dromen over de Donkere Toren. Maar niemand gelooft hem. Ze willen hem zelfs opsluiten in een gesticht. Dan is er ook nog de Scherpschutter, Roland. Hij krijgt eigenlijk nog de meeste aandacht in de film, hoe summier ook. Nadat iedereen in zijn omgeving is vermoord, zint hij op wraak. Walter moet dood! Dat is eigenlijk zijn enige drijfveer. Daardoor komt zijn geloof als Scherpschutter echter in het gedrang, waarbij Jake in het boek een grote rol speelt – en in de film wat minder.

Sneltrein

In The Dark Tower wordt je echter in een sneltrein door het hele verhaal genomen. Veel elementen uit het boek komen zijdelings aan bod, maar zoals gezegd, gebeurt dat allemaal veel te snel. Erg jammer, want het verhaal zelf is een verhaal dat veel mensen wel aanspreekt (en mij ook zou aanspreken, als ik me kon vinden in de vertelwijze van Stephen King…). De film is echter wel een mooi visitekaartje voor de boekenreeks. Het verhaal is onderhoudend en heeft een geweldige vaart. Wil je meer weten? Begin maar bij boek 1 🙂

The Dark Tower, Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 01:35, actie.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.