logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Tár


tar-blu-ray

Tár is een indrukwekkende film over een wel heel bijzonder persoon – iemand waar je niet snel een film over verwacht. We hebben het over de onmiskenbaar briljante muzikante en dirigente Lydia Tár. Hoewel je zou denken dat een film over een dirigente niet de meest spannende film zal opleveren, bewijst regisseur Todd Field absoluut het tegendeel. Tár is een melodramatische speelfilm die zijn weerga niet kent. Een must-see!

Gekwelde kwaliteit

De rol van Lydia Tár wordt gespeeld door Kate Blanchett – iemand die geknipt is voor de rol van de perfectionistische en gekwelde persoonlijkheid die ze moet neerzetten. Haar kleine, subtiele maniertjes en handelen zetten een geloofwaardig personage neer. De manier waarop ze haar tweedelige zwarte pak draagt, haar haar losgooit als ze even een momentje voor zichzelf heeft… maar ook waarop ze haar gezicht betrekt in een blik van minachting… die kleine elementen maken het verhaal echt compleet.

Bekijk de trailer van Tár

Veeleisende jetset

De film Tár neemt je mee naar het succes van Lydia Tár en de gevolgen die dat heeft voor haar dagelijkse leven. Ze is chef-dirigent van een groot Duits orkest en wordt door collega’s aangesproken als “maestro”. Dat legt de lat al flink hoog. Lydia is dan ook ontzettend veeleisend en autocratisch, ze wil het succes ervaren als een rockster en leeft dan ook op grote voet. Ze is getrouwd met haar eerste violiste, gespeeld door Nina Hoss, met wie ze een kind heeft.

Problemen

Toch is haar leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ze runt een studiebeurs voor vrouwen, beheerd door haar vermoeiende en gladde aspirant-dirigent, en er gaan geruchten dat Tár affaires heeft met veel van deze aspiranten. Haar assistent houdt ze emotioneel aan de lijn houdt, en ze wordt gestalkt door een voormalige leerling. Ondertussen loopt haar gastmasterclass bij Juilliard spaak, wanneer een jonge student haar wil laten ontslaan. Dat levert Lydia Tar de nodige zenuwen op: ze is paranoïde en heeft slapeloze nachten. Ze wordt gekweld door alle geluiden om haar heen, haar rustige leefwereldje wordt continue verstoord door geluiden – waarvan er ook heel wat vreemde geluiden bij zitten, veroorzaakt door mensen die haar bespioneren.


Ga direct naar Tár op BOL.com.

Recensie over Tár

CooleSuggesties topper

Tár is een bijzondere speelfilm. Het wandelt over de grens tussen arthouse en een bijzonder intelligente thriller, een melodrama die je echt vastgrijpt en niet meer loslaat. Het is een film die gaat over succes, prestatiedrang, maar ook over macht en machtsmisbruik, over verkeerde keuzes en status. De rollen zijn stuk voor stuk scherp en krachtig neergezet en je moet onthouden dat het verwarrende element in de film bewust is neergezet!

Score: 9


Informatie

Titel: Tár
Uitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 138 minuten
Genre: Speelfilm.
Kijkwijzer: Grof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.