logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Taal is zeg maar echt mijn ding


Taal is zeg maar echt mijn ding. Mijn hele loopbaan lang sluimert het al bij iedere baan een tikje door. Mijn laatste baan? Dat was bij een uitgeverij voor tijdschriften, waar ik voor diverse titels artikelen vertaalde en schreef. Inmiddels is die uitgeverij failliet (en heeft weer een doorstart gemaakt, maar dat terzijde) en ben ik mijn eigen tekstbureau gestart, maar ik kan me helemaal inleven in de hoofdpersoon van deze film, Anne. Ook zij werkt bij een uitgeverij en verwondert zich keer op keer over de vlakke toon die ze moet aanslaan in de artikelen.

Taalneuroot

Maar Anne gaat nog een stapje verder. Taal is zeg maar echt mijn ding, maar het hele leven van Anne. Ze valt over de kleinste woordfouten en vervormingen, daar kan ze zich ontzettend over opwinden. Samen met haar directe collega Timo kan ze er uren over doorkletsen – ze hebben het heel erg leuk. Toch komt er verandering in de situatie van Anne, waar ze enerzijds op hoopte maar anderzijds misschien nog niet klaar voor was. Ze wordt van het vrouwenblad gehaald en mag met de knappe en aantrekkelijke fotograaf op pad om voor een mannenblad interviews af te nemen en exotische locaties te bezoeken.

Relatiesfeer

Daarnaast kampt Anne met een persoonlijk probleem: haar vader is dementerend en zoekt telkens zijn hele antiekwinkel af naar een manuscript. Ook ziet hij in iedere dertigjarige vrouw een mogelijke dochter. Een flinke belasting voor Annes moeder, die dan ook haar koffers pakt om drie weken op vakantie naar India te gaan… en dus komt de zorg van haar vader op Annes schouders terecht! Gelukkig kan ze stoom afblazen bij haar nieuwe collega, waar ze een pittige (doch oppervlakkige) relatie mee begint. De vraag is alleen: hoe lang kan dat goed gaan voor de bom barst?

Studentikoos

De film Taal is zeg maar echt mijn ding is een vrije interpretatie op het bekende boek, wat uit columns bestaat. Sommige fragmenten komen uit het boek, maar het gros staat compleet los van het boek. Anne is als taalneuroot eigenlijk de enige bindende factor van die twee. Het is wel kenmerkend, Anne is namelijk die ‘eeuwige student’ waar je onder de dertigers en veertigers nog veel van hebt rondlopen. Mensen die nooit echt met hun carrière zijn begonnen, zo lijkt.

Conclusie over Taal is zeg maar echt mijn ding

Een grappige film die herkenbare situaties oplevert op alle fronten. Maar misschien sta ik als schrijver wel wat dichter bij het vuur dan anderen, dat kan natuurlijk ook. De personages zijn aandoenlijk en grappig, karikaturen bijna van mensen die je vast wel kent. De ijdele man die veel geld steekt in kleding, auto en interieur, het losse meisje dat gewoon doet waar ze zin in heeft, de ambitieuze amateurfotograaf die niet van zich durft laten horen… jammer genoeg is de koppeling met het boek nagenoeg afwezig, behalve de titel…

Door:
Score: Taal is zeg maar echt mijn ding krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Taal is zeg maar echt mijn ding, Entertainment One
Tijdsduur: 92 minuten, komedie.
Leeftijd: vanaf alle jaar.
Ga direct naar Taal is zeg maar echt mijn ding op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.