Film recensie: Suburbicon, The Searchers

In Suburbicon kruipt niemand minder dan George Clooney op de regisseursstoel. En wat al eerder opviel: George heeft een nogal absurde soort humor. Een tikje surrealistisch, grauw, donker en somber, met een negatieve inborst en tegelijkertijd ook heel wat luchtige noten. Snap jij ‘m nog? Ik denk dat veel mensen zijn films als ‘raar en een tikje luguber’ zouden omschrijven. Beetje duister, beetje creepy. So ook in Suburbicon.

Voorstadje

Suburbicon is een stadje in de vroege jaren 50. Een tijd waarin de wereld nog flink in rep en roer is, maar waar ook racisme, vooroordelen en religie grote parten spelen in de dagelijkse samenleving. Het is een echt elitestadje, dat langzaam is uitgegroeid van een paar luxe huizen tot een echt stadje, compleet met een eigen winkelcentrum, gemeenschapshuizen… zelfs een koor! In dit stadje wonen mensen van allerlei achtergronden. Ze hebben twee dingen gemeen: ze zijn welgesteld… en blank.

Rumoer in de wijk

Daar komt verandering in wanneer er een gekleurde gezin komt wonen. Een welwillende buurtbeheerder heeft hen toestemming gegeven om het huis te kopen, maar de omliggende inwoners hebben daar geen boodschap aan. Ze willen dat de nieuwe inwoners zo snel mogelijk verdwijnen! Gelukkig zijn er mensen die wel wat anders aan hun hoofd hebben. Zoals de familie Lodge, die naast dit nieuwe gezin woont.

Lodge in Suburbicon

Gardner Lodge woont daar namelijk, samen met zijn vrouw Rose en hun zoontje. Alles lijkt goed te gaan, ondanks het feit dat Rose in een rolstoel zit na een auto-ongeluk en dat het niet zo goed lijkt te gaan met het bedrijf van Gardner. Gelukkig kunnen ze rekenen op de steun van Rose’s zus, die er praktisch inwoont, en haar broer. Tot er op een avond een vreselijk voorval is: een paar overvallers dringt hun huis binnen en bedwelmt het gezin. Daarbij krijgt Rose het zwaar te verduren. Ze krijgt te veel verdovingsmiddel, waardoor ze overlijdt.

Voorbedachte rade

Al snel kom je er achter dat het niet helemaal ‘vervelend’ is wat er in Suburbicon gebeurt. Natuurlijk is het niet goed dat iemand zo maar vermoord wordt, maar Gardner is er niet zo rouwig om. Hij heeft namelijk wel genoeg van het ongemak dat Rose’s ongeluk teweeg heeft gebracht in het gezin. Een paar duizend euro armer heeft hij twee criminelen ingehuurd om eens flink huis te houden. Maar hij ziet een paar elementen over het hoofd, zoals het uitbetalen van de ingehuurde criminelen en het opstrijken van de premie van de levensverzekering van Rose…

Conclusie over Suburbicon

Houd je van absurdistische films? Dan is Suburbicon echt een film voor jou. Als ik het zou moeten omschrijven zou ik het betitelen als ‘Nieuwe Buren’ in een George-Clooneyjasje. Lekker grof, een beetje choquerend en gewelddadig, maar ook op zo’n manier gebracht dat het weer bijna humoristisch wordt. De sfeer van weleer wordt mooi in kaart gebracht, je waant je echt in de Amerikaanse suburbs van 70 jaar geleden.

Door:
Score: Suburbicon krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Suburbicon, The Searchers
Tijdsduur: 105 minuten, thriller.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Ga direct naar Suburbicon op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.