logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Prisoners of War, series 1+2


Prisoners of War (of Hatufim, zoals de serie oorspronkelijk heet) is een Israëlische dramaserie waar later als een remake Homeland op is gebaseerd. Goed om te weten is dat de serie met een fractie van het budget van Homeland is gemaakt – maar ondanks dat een veel diepere impact heeft dan de Amerikaamse remake! Prinsers of War duikt ontzettend diep en hard in het effect van langdurige gevangenschap, oorlog en vertrouwen.

Prisoners of war

Gevangen van de oorlog… dat is toch wel waar het hier om draait. In allerlei vormen zijn de personages gevangenen en slachtoffers van de oorlog, waardoor ze er niet aan kunnen ontsnappen. De belangrijkste personages, Nimrode en Uri, zijn gemarteld, in eenzame opsluiting gehouden en hebben het grootste deel van hun gevangenschap geen contact met de buitenwereld gehad. Het effect daarvan wordt niet met zo veel woorden omschreven, maar juist met het handelen, de reacties, de gezichtsuitdrukkingen. In schril contrast staan de reacties van hun geliefden, wanneer ze terugkeren in de maatschappij. Kinderen, echtgenotes en ouders reageren ieder op hun eigen manier.

Effecten van oorlog

De kracht van Prisoners of War is wel dat het zo goed laat zien wat de sociale gevolgen zijn van oorlog en oorlogssituaties, naast de zichtbare effecten van bloedbaden, verminking en “infrastructuurdegradatie” van het slagveld. Bijkomende schade, zoals het Amerikaanse leger eufemistisch ongemakkelijke of onbedoelde burgerslachtoffers noemt, is één kant van de vergelijking. PTSS onder soldaten is een andere. Hoe pijnlijk is het dat Nimrod en Uri ontdekken dat de wereld – inclusief hun families – is blijven doorgaan zonder hen, waarbij de onzekerheid over het feit of de twee soldaten nog in leven zijn bijna niets meer dan een sluimerend gevoel is geweest?

Twee seizoenen

In meer dan 18 uur zie je in Prisoners of War hoe de effecten van de gevangenschap invloed hebben gehad op beide mannen. Daarbij komt in het tweede seizoen het sluimerende vermoeden dat de twee heel wat informatie hebben binnengekregen tijdens hun gevangenschap… zouden ze zijn gehersenspoeld? En welke effecten zal dat hebben voor de herintreding van beide mannen in de normale samenleving? En zou het kunnen zijn dat de derde gevangene, Amiel ben Horin, toch nog leeft?

Ga direct naar Prisoners of War, seizoen 1 en 2 op BOL.com.


Recensie over Prisoners of War, seizoen 1 en 2

CooleSuggesties topper

De finesse waarmee alle gebeurtenissen zich aan je vertonen in de dramatische oorlogserie Prisoners of War roept vragen op over oorlog, vrijheid en vrede. Het is indrukwekkend te zien welke gevolgen dat heeft op een gezin en familie, wanneer mannen gevangen worden genomen en jarenlang in afzondering hebben moeten leven. De serie vertelt het verhaal van de drie ex-gevangenen op een bijzonder indrukwekkende manier, met veel expressie en emoties, veel gebaren en sluimerende gedachtes, flashbacks en herenigingen.

Score: 9


Informatie

Titel: Prisoners of War, series 1+2
Uitgever: Just Film Entertainment
Tijdsduur: 1080 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.