logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Lansky, Universal Pictures

De maffiafilm Lansky is gebaseerd op Meyer Lansky, een geduchte Amerikaanse gangster die ooit hele steden in zijn ban hield. Hij werd op 4 juli 1902 geboren in Grodno, Wit-Rusland, en stierf op 15 januari 1983 in Miami Beach, Florida aan longkanker. De film begint op het moment dat een journalist hem heeft weten te strikken voor het opschrijven van zijn levensverhaal.

Oude maffiabazen

Lansky zelf wordt gespeeld door Harvey Keitel, zelf een tachtiger die even terugblikt naar het leven in de vroege jaren 80. Hij brengt zijn rol met wisselend succes. Soms lijkt het alsof hij de zinnen snel opratelt voor hij ze weer is vergeten, op andere momenten lijkt het echt alsof hij Lansky zelf in. Keitel is op die momenten scherp, geestig, ironisch, weet alles wat je wilt van het concept van een intelligente crimineel. Het lijkt soms echt of hij zich bekommert over het problematische leven van journalist David Stone, die financieel aan de grond zit en overhoop ligt met zijn vrouw. Hij vertelt Stone zijn levensverhaal, dat begint als immigrant die met zijn vuisten een weg omhoog baant, maar ook over zijn fascinatie voor cijfers, regelmaat en ritme. Kansberekening zit hem in het bloed, al van jongsaf aan.

Dubbel verhaal

Omdat niet iedereen gediend zal zijn van het levensverhaal van een maffiabaas, is er ook het leven van journalist Stone in verweven. Zo krijg je twee levensverhalen voor je kiezen, wat zorgt voor een beetje verspreiding. David Stone is door Lansky in de arm genomen om een boek over hem te schrijven, wat pas na zijn door en na zijn goedkeuring uitgegeven mag worden. Het personage van Stone is niet echt een van de snuggerste. Hij zit vol loze beloftes en mooie praatjes. Als hij niet aan de telefooncel loze beloften doet aan zijn ex-vrouw en jonge dochter over alimentatiebetalingen of geld voor een beugel, staart hij naar de jonge vrouw in het badpak die bij het zwembad van zijn motel ligt te loungen. En met wie hij al snel het bed deelt… met alle gevolgen vandien. Zo blijkt dat Stone onder druk wordt gezet door de FBI, die Lansky al een tijd in de gaten houdt… en dat wordt soms wat verwarrend.

Lansky en Bugsy

Het leven van Lansky wordt met flinke sprongen vooruitgespoeld. Je leert dat hij als jonge Amerikaan gokt, een kameraad vind in Ben “Bugsy” Siegel, het verdriet ervaart van het opvoeden van een gehandicapt kind, door het leven getekend wordt. Langzaam maar zeker ontdekt hij ook dat er soms meer te verdienen is in eerlijk werk dan in geweld en afpersing, hoewel macht en invloed belangrijke aspecten blijven in zijn leven. Deze scènes zitten geweldig goed in elkaar: zo zien we John Magaro als de jongere Lansky, Shane McRae als de Italiaanse maffiabaas Charles “Lucky” Luciano en David Cade als Siegel. “Het enige waar Bugsy meer van genoot dan moorden, waren de dames, of misschien was het andersom”, herinnert Keitel’s Lansky zich.


Ga direct naar Lansky op BOL.com.

Recensie over Lansky

Lansky is een onderhoudende biografiefilm over een van de meest ruchtmakende maffiabazen uit de Amerikaanse geschiedenis. Je hoort over de ontwikkeling en de levensstijl van deze machtsbeluste cijferkoning, maar ook over de complotten die de FBI tegen Lansky samenhangt. Invloed, macht en beloftes, die gaan hand in hand samen… en worden aan de lopende band doorbroken. Hoewel de ontwikkeling van Lansky als machtige maffiabaas indrukwekkend en interessant is om te zien (hij is zich op latere leeftijd nog altijd van geen kwaad bewust, zo blijkt), is het verhaal van Stone en de FBI meer ‘opvulling’, die ook lang niet zoveel indruk maakt. Het zou waarschijnlijk moeten zorgen voor wat spanning en reuring, maar de serieuze ondertoon wordt daarmee ook behoorlijk onderuitgehaald.

Score: 7


Informatie

Titel: Lansky
Uitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 114 minuten
Genre: thriller.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.