logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Julia

Julia is een beetje een vreemde eend in de filmwereld. Het is namelijk een documentaire zoals je hem zou verwachten over één van de meest markante televisiepersoonlijkheden die Amerika ooit heeft gezien: Julia Child. Je kent haar misschien qua naam, hier in Nederland heeft ze nooit echt voet aan de grond gekregen, maar in Amerika was ze één van de grootste televisiekoks ooit, tot het moment dat ze in 2004, op 92-jarige leeftijd, overleed.

Cultuurverandering

De grootste eer die Julia Child aangedaan kan worden, is dat ze een verschuiving in de Amerikaanse eetcultuur teweeg heeft gebracht. We spreken nu over de jaren 50 van de vorige eeuw. Daarin moesten vrouwen vooral voor de man zorgen. Ze ontvangen met een stralende glimlach, alle huishoudelijke klusjes uitvoeren en het zichzelf ook makkelijk maken na de strenge jaren van de oorlog. Gemak stond daarbij voorop. Blikken soep, vlees in blik en bevroren maaltijden werden als haute cuisine onthaald. En dat is natuurlijk voor niemand goed.

Julia’s inbreng

Je leert Julia Child in deze film kennen als een vrijgevochten vrouw. Ze laat zich niet door haar vader koppelen aan een zakenman, helpt als adminstratief medewerker in het leger als de oorlog uitbreekt en leert daar haar man Paul Child kennen, met wie ze heel wat jaren doorbrengt en de wereld rondreist. Zo komt ze na de oorlog in Frankrijk terecht, waar ze de kans krijgt om als één van de weinige vrouwen een koksopleiding te volgen. Die kennis en passie voor het eten neemt ze mee naar Amerika, waar ze de stoute schoenen aantrekt en volledig op haar eigen manier recepten bereid op de publieke omroep (die tot dan weinig voorstelde). Vanaf dat moment wordt ze verwelkomd door het Amerikaanse publiek en schrijft ze zelfs een paar imposante kookboeken vol Franse gerechten.

Ga direct naar kookboeken van Julia Child op BOL.com.

Revolutie

Volgens deze film is het zo dat als je een knoflookpers bezit, je dat waarschijnlijk aan Julia Child te danken hebt. Zo groot was haar inbreng. Ze leerde de Amerikaanse vrouwen hoe je vlees moest bereiden, dat je fouten mag maken en dat koken vooral leuk moet zijn. Haar kookboeken vloden dan ook als warme broodjes over de toonbank. Haar vrolijke en enthousiaste verschijning maakte iedere eettafel een feestje. Met veel archiefbeelden en fragmenten uit verschillende dagboeken krijg je een vrij compleet beeld van het leven van Julia Child.

Eerder verfilmd

Misschien komt je haar naam bekend voor: Julia Child is gebruikt als basis voor de Nora Ephron-film ‘Julie & Julia’ uit 2009. Deze film herdenkt ook de impact van Julia Child op de eetcultuur en plaatst het in de moderne wereld van blogging, waarbij de jongbakken blogger Julie de recepten maakte uit ‘Mastering the Art of French Cooking’, dat Child samen met Simone Beck en Louisette Bertholle schreef.

Ga direct naar Julie and Julia op BOL.com.

Bekijk deze film op: Netflix | Prime Video | Disney+ | Pathe Thuis


Recensie over Julia

Julia is een ontroerend eerbetoon aan een oprechte vrouw, die niet bang was om haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien. Het is vooral dankzij de steun van haar man Paul, die Julia op een voetstuk plaatste, dat zij zo groot is kunnen worden. De documentaire maakt slim gebruik van verschillende archiefbeelden en vertelt hoe de productie in zijn werk ging, de conflicten en botsingen die ze had tijdens haar loopbaan en de trouw die ze toch liet zien. Het vertelt over haar passie voor eten, voor koken en voor haar man, maar ook voor de inzichten die ze door de jaren heen verkreeg. Het is daarbij niet alleen maar lof en eer, ook de sporadische kritische noot mag niet ontbreken. Dat maakt haar nog menselijker!

Score: 8


Informatie

Titel: Julia
Uitgever: Sony pictures
Tijdsduur: 118 minuten
Genre: documentaire.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.