Film recensie: Janneman Robinson en Poeh

christopher robin

Disney is bezig met een grootshalige verfilming van verschillende tekenfilms en franchises. Opvolgers zijn daar een mooi voorbeeld van. Op dit moment draait Mary Poppins 2 in de bioscoop, waar de muzikale en magische nanny op bezoek gaat bij de inmiddels volwassen kinderen uit de eerste film. Bij Janneman Robinson en Poeh / Christopher Robin and Pooh draait het eigenlijk om eenzelfde principe. Daar zie je wat er gebeurt nadat Janneman Robinson te oud is geworden om te spelen met knuffels.

Bewogen geschiedenis

Je ziet dan ook hoe Janneman (of zal ik hem vanaf nu maar gewoon Christopher Robin noemen, net als in de ondertiteling van de film? Daar maken ze namelijk absoluut geen gebruik van de Nederlandse verrtalingen van de namen. Zelfs de namen van de personages en het honderdbunderbos worden niet vertaald!). Afijn: je ziet hoe Christopher ouder wordt,, naar een kostschool wordt gestuurd en als soldaat in de oorlog beland. Je ziet hoe zijn vrouw tijdens de oorlog zwanger achterblijft en de eerste drie jaar voor hun dochtertje zorgt. Hoe Christopher daarna als efficiencymanager terechtkomt bij een kofferfabrikant… die het niet zo goed blijkt te doen. Dat is het moment waarop de film het verhaap oppakt.

Zakelijk belang

Je ziet al snel dat Christopher al lang het onbezorgde jongetje niet meer is. Het is een zakelijke man geworden die alleen succes voor ogen heeft, maar toch het menselijke aspect niet vergeet. Wanneer zijn direct leidinggevende hem de opdracht geeft een familieweekend op te offeren om na te denken over een mogelijke reorganisatie, vermoed Christopher al dat de leidinggevende zelf weinig werk zal verzetten. Hij wordt voor het karretje gespannen! Het slechte nieuws valt thuis absoluut niet goed. Het botert al een tijdje niet meer zo tussen Christopher en zijn vrouw, dit verloren weekendje is de spreekwoordelijke druppel.

Poeh!

Maar dat is natuurlijk niet alles. In het honderdbunderbos gaat het leven gewoon door, zoals dat elke dag doorgaat. En vandaag kan Pooh zijn vrienden nergens vinden. Wie kan hem helpen? Christopher, natuurlijk! Hij heeft zich al jaren niet meer laten zien, maar door de magische deur in de boom moet het lukken om bij hem te komen. En dat is zo. Pooh komt in Londen terecht en treft gelukkig al vrij snel zijn oude vriend. In eerste instantie wil Christopher geen tijd vrij maken voor Pooh, sterker nog: hij wil hem het liefst terugbrengen naar het bos. Tijdens de treinreis naar zijn oude woonplaats in Sussex groeien de twee al snel weer naar elkaar toe. Hoe kan dat ook anders, met zo’n ontwapenende vriend?

Jeugdsentiment

Langzaam maar zeker begint Christopher Robin te ontdooien en omarmt hij zijn oude vrienden weer als vanouds. Hij gaat zelfs een gevecht aan met de Heffalumps/Lollifanten (die naam is dan weer wel vertaald) om het vertrouwen van zijn vrienden terug te winnen. Lang kan het natuurlijk niet doorgaan: Christopher Robin heeft zo zijn verantwoordelijkheden! Helaas zijn de papieren helemaal nat geworden tijdens zijn avonturen. Lukt het Christopher om met behulp van zijn vrienden het bedrijf en zijn medewerkers te redden? Of zorgen zijn chaotische pluche vrienden eerder voor problemen?

Ga direct naar Janneman Robinson en Poeh op BOL.com.


Recensie over Janneman Robinson en Poeh

Dat het soms een stom idee is om een bepaald concept om te vormen naar een ander platform hoef ik niet uit te leggen. Toch komt Disney er prima mee weg: Christopher Robin is een ontroerende film met grappige en spannende momenten voor het hele gezin. Voor ieder wat wils: voor kinderen is er natuurlijk Poeh en zijn vrienden, voor volwassenen de herkenbaarheid van de verantwoordelijkheden van een werkend bestaan. De film is mooi uitgewerkt en deed – eerlijk gezegd – mijn hart smelten.

Score: 8


Informatie

Titel: Janneman Robinson en Poeh
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: 104 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.