logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Gek van oranje, September Film

gek van oranjeDe Nederlandse feelgood-film Gek van Oranje neemt je mee terug in de tijd, naar 2010. In dat jaar werd het WK gehouden in Zuid-Afrika, waar Nederland hoge ogen gooide. Je leeft mee met een aantal typische Amsterdammers, die ieder op hun geheel eigen manier meeleven met de voetballers en de wereldwijde competitie. Soms gaat dat goed, soms groeien er huishoudens uit elkaar. En soms brengt het juist mensen dichter tot elkaar!

Mozaïek

Gek van Oranje is een kleurrijk geheel van voetbalgerelateerde gekte. Oranje kleding, in oranje plastic verpakte huizen, straatfeesten… alles komt er bij kijken. Je leeft mee met een aantal compleet verschillende mensen in deze periode: een setje dat absoluut voetbalfanatiek is en voor de eerste wedstrijd in het huwelijksbootje wil stappen, een gezin waarbij iedereen voetbalfan is – behalve de man, een jong stelletje dat zwanger wil worden, maar waarbij het meisje wil dat de jongen niets meer drinkt, een knorrige oude man die op zijn unieke manier tegen zijn buurt kijkt, een jongen die onder de indruk is van een meisje dat zelfmoord heeft willen plegen, een muzikale marktkoopman die een internethit wordt, een hond die de uitslag kan voorspellen – en allemaal beleven ze hun eigen verhaal.

Samenspel

Het enige dat dit mozaïek wellicht anders maakt dan andere mozaïeken is wel dat de verschillende verhaallijnen niet samenkomen. Dat hoort er naar mijn gevoel toch wel een beetje bij, dat alles bij elkaar komt tot één verhaal. Dat mensen bij elkaar blijken te horen, familie van elkaar zijn, dat soort dingen. Maar neen – slechts twee van de stelletjes draaien een beetje om elkaar heen in een gespannen situatie, als de man en het meisje hun voetballiefhebbende partner ontvluchten.

Conclusie over Gek van Oranje

Gek van Oranje is een echt typisch Nederlandse film. Niet alleen vanwege de oranjegekte, maar ook vanwege het taalgebruik en de ‘verplichte’ seksuele toespelingen. Of het helemaal voor ‘alle leeftijden’ geschikt is kan ik niet helemaal beoordelen, dat ligt ook aan je eigen normen en waarden. Dat er gevloekt wordt, is zeker. Dat er seks in voorkomt ook. Is dat storend? Tja – dat ligt helemaal aan jezelf en aan je kinderen, natuurlijk! Het is op zich allemaal onschuldig genoeg, voor kinderen vanaf een jaar of 10 zul je ze niet snel dingen horen zeggen die je niet wil horen 🙂 Aan de sterrencast zal het overigens niet lukken, die hebben zichtbaar plezier gehad bij het topnemen van deze film!

Door:
Score: Gek van Oranje krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Gek van Oranje, September Film

Tijdsduur: 99 minuten, komedie.
Leeftijd: vanaf alle leeftijden jaar.
Ga direct naar Gek van Oranje op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.