logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: First Man

First Man gaat over één van de meest gedenkwaardige momenten in onze bekendegeschiedenis, eentje waar zo’n beetje de hele wereld geïnteresseerd in was. De eerste stappen van een mens op die rots, ver van ons vandaan. Het eerste mannetje op de maan, die de beroemde woorden zal uitspreken: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Volgend jaar juli is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong die beroemde sprong maakte!

Lange geschiedenis

Toch was de eerste maanlanding niet zo maar een wetenschappelijk onderbouwde actie. Natuurlijk wilde iedereen zien wat je nu precies kan met een raket en of je uberhaupt kan lopen op het maanoppervlak, maar het was ook nog in de volle strijd van de Koude Oorlog, waarbij Amerika en Rusland een nek-aan-nekrace voerden om als eerste een vlag te plaatsen op de maan. Veel processen werden versneld om het voor Amerika mogelijk te maken om als eerste te zijn.

Dramatische documentaire

En dat maakt First Man meer dan alleen een film – het is grotendeels gebaseerd op de waarheid, waardoor het eigenlijk een docudrama genoemd mag worden. Je volgt alle stappen die te maken hebben gehad met de ontwikkeling en de lancering van de raket, de strubbelingen waar Neil en zijn team mee te maken hadden en welke beweegredenen er zaten achter de versnelde ontwikkeling van het ruimteprogramma. De film is overigens gebaseerd op de biografie van James R. Hansen, en verwerken daarin veel van de persoonlijke problemen van Neil Armstrong. Over zijn te vroeg gestorven kind, over zijn ambitieuze streven naar succes en de gevolgen die dat had voor zijn gezien, dat door al die ambitie eigenlijk verwaarloosd werd.

Ga direct naar First Man op BOL.com.


Recensie over First Man

First Man vertelt eigenlijk twee verhalen. Alles draait natuurlijk om de eerste maanlanding, met alle spannende en spektaculaire effecten en scenes die daar bij horen. Erg indrukwekkend verfilmd, bizar dat ze met zo’n brok schroefjes, kabels en slangen in de ruimte zijn gekomen. Daarnaast is het drama over Neil Armstrong, zijn verloren zoon en het laten afweten bij zijn familie dat de klok slaat. Die combinatie is niet echt briljant. Je hebt echt het idee dat je twee losse verhalen door elkaar verweven ziet, waar bovendien weinig vaart in zit. De acteurs leveren prima werk, maar het lijkt alsof er af en toe een binnenbocht is genomen om de film wat korter te maken, waardoor de diepgang en variatie ontbreekt.

Score: 8


Films koop je online bij:

Informatie

Titel: First Man
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 140 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.