logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Fahrenheit 451


Als je een beetje thuis bent in de klassieke literatuur, dan ken je het boek Fahrenheit 451 waarschijnlijk wel – al was het alleen maar van naam. De dystopische science-fictionboeken van Bradburry zijn niet voor iedereen geschikt. Sommigen komen er letterlijk niet doorheen. Gelukkig zijn er televisies en filmmaatschappijen die graag goede verhalen uitbeelden, waaronder Fahrenheit 451.

Alles onder controle

In Fahrenheit 451 kijk je over de schouder mee van Guy Montag, een brandweerman met maar één doel: zo veel mogelijk boeken verbranden! Ironisch genoeg, maar het Engelse woord voor Brandweerman, Fireman, laat zich makkelijker ombuigen naar brandstichters. Graffiti, heet het in die tijd, en het wordt met walgen aangekeken. Alles van vroeger, van boeken tot kunst, van oude communicatiemiddelen tot muziek, is fout en slecht. 

Cultuurbarbaren

Dat klinkt allemaal heel negatief en slecht, maar langzaam maar zeker ontdek je dat de burgers er zelf om hebben gevraagd. Ga maar na: de meeste ruzies en oorlogen komen voort uit verschillen in geloof, cultuur, meningen, ga zo maar door. Wat als je al die verleidingen simpelweg weghaalt? De mensen worden nu continu in de gaten gehouden door Yuxie computers en kunnen enkel zien wat de regering hen voorhoud op het Internet, wat 9 genoemd wordt. ’s avonds en door de dag heen worden de mensen koest gehouden met oogdruppels, waar verdovende middelen in zitten. Ze ervaren minder, hebben minder (negatieve) herinneringen. Makke schapen, dat zijn het geworden.

https://www.youtube.com/watch?v=v8Mgh-W7YcE&feature=youtu.be

Rebelse lezers

Toch zijn er mensen die de cultuur van vroeger met open armen onthalen. Eels, worden ze genoemd, naar de gladde vissen die bijna niet te vangen zijn. Toch worden ze nog opgespoord en van hun identiteit ontdaan. Tot Guy gevoelens krijgt voor één van hen en het zelfs waagt een boek te lezen. Daarmee zet hij zijn leven en carrière op het spel – maar is het dat wel waard?


Recensie over Fahrenheit 451

Waarschuwing voor studenten: kijk deze film niet als vervanging voor je boekbespreking. Dan kom je bedrogen uit! De film is namelijk gebaseerd op het beroemde boek van Ray Bradburry, het is geen verfilming van. Maakt het dat een slechte film? Aan de ene kant schep je een enorm verwachtigspatroon door een film uit te brengen met deze naam. Aan de andere kant zou je een geweldig resultaat kunnen neerzetten als je de essentie van het boek eruit pikt en er wat twists aan meegeeft. Dat wordt beide niet gedaan, helaas, wat erg jammer is. Guy speelt zijn rol vol overgave, diens karakter wordt ook netjes uitgediept. Zijn tegenspeler, captain Beatty, krijgt wel genoeg aandacht maar blijft een schimmig figuur. Jammer! Er had meer in gezeten.

Score: 7


Informatie

Titel: Fahrenheit 451
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 96 minuten
Genre: science fiction.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.