logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Earth – een onvergetelijke dag, The Searchers

De documentaires van de BBC zijn van een ongekend niveau, dat is iets waar weinig mensen aan hoeven te twijfelen. Oké, er zit er wel eens eentje tussen die niet heel erg boeiend is, maar ze hebben in Engeland wel goed door hoe je iets aan de man brengt. Met indrukwekkende beelden, bijvoorbeeld, of bijzondere momenten. Dat is in hun serie natuurdocumentaires ook zonder enige twijfel te zien. Waar er bij de reeks over de aarde bovendien een sappig verhaal wordt gegoten mag je daarbij voor lief nemen. Earth: een onvergetelijke dag is de nieuwste aanwinst in de reeks natuurdocumentaires van de BBC en wij schoven daarvoor graag op de bank!

Natuurlijk natuur

Want: een natuurdocumentaire? Kijken met kinderen? Jazeker. Zeker als het zo’n mooie documentaire is als deze! Het thema van Earth: Een onvergetelijke dag is het Etmaal. Je beleeft één dag mee op aarde, van zonsopkomst tot zonsondergang – en een tikje daarbuiten. Op die dag reis je in no-time de hele wereld rond om verschillende spannende, ontroerende en bizarre avonturen mee te maken. Het meest indrukwekkende is daarbij wel de techniek die het allemaal mogelijk heeft gemaakt: slow-motionbeelden, extreme close-ups, unieke dieren die hun ding doen, in zee, in de lucht, timelapse… er wordt geen kans onbenut gelaten om de wereld op zijn mooist te laten zien. Zo maak je kennis met de panda, de vlinderstaartkolibrie (op de cover), de bizarre slaapgewoontes van de potvis, het blauwtje van een luiaard en nog veel meer.

Het verhaal

De BBC heeft niemand minder dan Robert Redford geregeld om de stem in te spreken voor deze indrukwekkende documentaire. En ik raad je aan om die Engelse serie te volgen, want hoewel Thom Hoffman het prima doet met het inspreken van de tekst, vond ik de vertaling helemaal niet zo goed. Het speelse van de Engelse brontekst ging grotendeels verloren aan een té letterlijke vertaling, en dat is toch wel heel jammer. Daarbij is er in het verhaal heel veel aandacht voor de zon en het ritme van de dag, wat een leuke insteek is. Nadat je door ongerepte natuurgebieden bent gevlogen kom je bovendien nog even kort in de bewoonde wereld voor wat aandoenlijke plaatjes van het wildleven in de bewoonde wereld.

Ga direct naar Earth – een overgetelijke dag op BOL.com.


Recensie over Earth – een overgetelijke dag

Klinkt het raar als ik zeg dat we vol spanning met zijn alleen op de bank naar een documentaire hebben gekeken? Het klinkt misschien suf, maar de docu’s van de BBC zijn echt verbluffend. Dankzij indrukwekkende beelden, een goed verhaal en een originele insteek weten ze iedereen aan het beeld te kluisteren. Ongekende klasse! Het enige minpunt: de Nederlandse vertaling…

Score: 8


Informatie

Informatie

Titel: Earth: Een onvergetelijke dag
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 95 minuten
Genre: documentaire.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijden

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.