logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Dr Bull, seizoen 1

Dr. Jason Bull is niet zo maar een doctor. Hij is psycholoog en maakt naam met een door hem ontwikkelde methode om de jury van een rechtszaak te beïnvloeden. Het Amerikaanse gerechtssysteem is namelijk wat anders dan dat van ons. Daar zit een jury, bestaande uit normale burgers, de rechtszaak bij om na het hele proces tot een uitspraak te komen. Alle bewijzen en verhoren worden door de advocaten niet alleen aan de rechter voorgelegd, maar ook aan de rechter. Tot slot vertelt de jury hoe het volgens hen zit: is de gedaagde schuldig of onschuldig? In Dr. Bull, seizoen 1 maak je kennis met deze unieke werkwijze.

Beïnvloeden

Wat Dr. Bull eigenlijk op leunt, is de mogelijkheid om mensen te beïnvloeden op hun eigen terrein. Ieder mens heeft namelijk ontzettend veel vooroordelen, en Dr. Bull is van mening dat die vooroordelen bij mensen vaak gelijk zijn als ze in hetzelfde vaarwater hebben gezeten. Dankzij een team aan experts weet hij veel van de achtergrondinformatie te verzamelen over de juryleden. Daarop zoekt hij vergelijkbare personen uit een enorme database, die hij als testpersonen inhuurt. Zo probeert hij telkens uit welke argumenten er goed werken, en welke niet… een nogal omslachtige manier, maar wel eentje die hem geen windeieren legt. Dankzij de informatie die ze verzamelen en de psychologische kennis die hij er op loslaat weet Dr. Bull met zijn Trial Analysis Corporation (TAC) telkens het onderste uit de kan te halen.

Mix van series

De theorie achter de series is – als je ‘m heel kritisch bekijkt – een grove mix van een aantal succesvolle series, waarbij met name de series Lie to Me en Numbers overeenkomsten hebben. Echter: waar de excentrieke hoofdpersonen de eerder genoemde series echt maken, ontbreekt de charme van Dr. Jason Bull toch een beetje. Ja, hij wordt inderdaad neergezet als een echte rokkenjager die flirt met iedere vrouw, maar het komt toch niet helemaal goed uit de bus.

Recensie over Dr. Bull, seizoen 1

Echt indruk heeft de serie niet op mij gemaakt. De serie is een beetje een aftreksel van een paar andere populaire advocatenseries, maar mist de krachtige hoofdpersoon. In dit geval is het meer een steenrijke zakenman die met wat psychologische kennis en heel veel aannames probeert om mensen te beïnvloeden – en daarmee het hele Amerikaanse rechtssysteem. Je ziet wel dat hij telkens de onschuldigen helpt door terloops de misdaden op te lossen, maar dat gebeurt allemaal iets té terloops.

Door: CooleSuggesties Score: Dr. Bull, seizoen 1 krijgt 6 van de 10 punten.

Informatie

Dr. Bull, seizoen 1,
Universal Pictures

Tijdsduur: 900 minuten, misdaadserie.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.