logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Downsizing, Universal Pictures


Eigenlijk is Downsizing een beetje een dubbele film. Aan de ene kant kaart het namelijk echt wel een groot probleem aan: het feit dat onze planeet te klein wordt voor alle mensen die er op rondlopen. Aan de andere kant maakt de film het ook weer een stuk lichtvoetiger, door een briljante oplossing te bedenken: het is namelijk mogelijk om mensen te verkleinen! Downsizing, wordt dat genoemd. Mensen komen dan in een soort Madurodam-achtige steden te wonen, netjes beschermd tegen insecten en grote regendruppels door kunststof koepels.

De wereld verdeeld

Vanaf het moment dat mensen zichzelf beginnen te verkleinen, gebeurt er ook iets in de samenleving. Dingen die soms ontzettend waar en pijnlijk realistisch zijn, maar vaak ook net niet helemaal kloppen. Zo worden mensen die zichzelf laten verkleinen behoorlijk te kijk gezet. De kleine economie moet nog op gang komen, de mensen die in de dorpjes wonen lijken dan ook maar gewoon wat te rentenieren. Ze doen helemaal niks en hebben alle tijd van de wereld om te genieten en zichzelf te ontwikkelen. Ze hebben immers maar heel weinig nodig. Anderhalve ton aan dollars is het kleine equivalent van zo’n 12,5 miljoen dollar. Een mooie upgrade, is het niet? Maar dat zorgt wel voor jaloezie. Daarnaast hoor je niemand over de toenemende vraag naar groot personeel, wat het percentage werklozen toch aanzienlijk moet laten krimpen…

Kleine mensen, grote problemen

In de film Downsizing leef je mee met Paul en Audrey. Doorsnee Amerikaanse burgers die zo hun eigen perikelen hebben. Gaandeweg de film hoor je dat Paul zijn loopbaan als arts heeft moeten laten varen om voor zijn zieke moeder te zorgen. Daardoor hebben Paul en Audrey het nu niet heel erg breed. De studieschuld van Paul is net afbetaald, waardoor er wat meer mogelijkheden zijn. Toch lonkt het downsizen hem ontzettend. Damen met Audrey besluiten ze de stap te maken. Als ze zien in wat voor huis ze kunnen wonen… dat is hun ultieme droom !Ze laten zich verkleinen! Je ziet het hele productieproces, wat er toch wel wat fabrieksmatig uitziet.

Achtergebleven

Het gaat echter mis als Audrey koude voeten krijgt. Ze wil zich toch niet laten verkleinen en vraagt een scheiding aan. En daar zit Paul dan, verkleind en zonder zijn vrouw. Tot overmaat van ramp eist Audrey de helft van de eigendommen op, waardoor hij minder vermogen heeft dan hij had gedacht. Zijn gigantische landhuis moet hij verlaten om in een flatje te gaan wonen, terwijl hij zijn kost verdient bij het werken in een callcenter. Na een jaar verbitterd rond te hebben gelopen in Leisureland begint zijn leven eindelijk weer vorm te krijgen en besluit hij niet langer bij de pakken neer te zitten. Mede dankzij zijn extravagante bovenbuurman geniet hij weer met volle teugen van het leven.

Ga direct naar Downsizing op BOL.com.


Recensie over Downsizing

Jezelf laten verkleinen klinkt als een geschenk uit de hemel. Het lost veel problemen op en us veek beter viir het behoud van de wereld en het voortbestaan van de mensheid. Naast de politieke en sociale veranderingen die het teweeg brengt, draait Downsizing ook om de persoonlijke problemen van Paul, die er in de kleine wereld helemaal alleen voor staat.

Score: 7


Informatie

Titel: Downsizing
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 95 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.