logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Brahmastra: Part One


Waar de Marvel-superhelden vaak geïnspireerd zijn op verschillende mythologische principes (en soms zelfs linea recta gebruikt, zoals Loki en Thor), zijn er natuurlijk genoeg spannende verhalen te vertellen uit de verschillende wereldreligies. Zo komt recht uit india deze Hindi superheldenfilm: Brahmastra: Part One.

Hindi superhelden

De Hindoestaanse godenwereld bestaat namelijk uit behoorlijk wat spannende verhalen, die een magische, bijna superhelden-achtige status kunnen hebben. Deze eerste film uit de Brahmastra-reeks zet de deuren open om de wereld kennis te laten maken met deze mythologische vertellingen, verpakt in een modern jasje en doorspekt met romantiek, spanning, actie en natuurlijk ook de nodige muziek. Het is en blijft een Bollywoodfilm! Het is dan ook één groot spektakel, hoewel er zo nu en dan wat rustigere momenten in zitten.

De ontdekking van Shiva

Het verhaal gaat dat goden hun nalatenschap op aarde hebben achtergelaten in magische voorwerpen, die de drager ervan kunnen voorzien van bijzondere krachten. Er is echter een bijzonder krachtig instrument, dat is opgedeeld in drie stukken. Worden die stukken samengevoegd, dan komt er een allesvernietigende kracht vrij die het einde betekent voor het leven zoals wij dat kennen. Dat wil je niet op je geweten hebben, natuurlijk. Er is een geheim genootschap actief dat niet alleen de magische voorwerpen beschermd (de Astra’s), maar ook de verschillende delen van de Brahmastra uit elkaar houdt. In dit verhaal speelt de vrijbuiter Shiva een belangrijke rol. Deze jongen, die leiding geeft aan een weeshuis, blijkt een bijzondere rol te gaan spelen in dit epische avontuur. Daarbij neemt hij het rijke meisje Isha mee op sleeptouw, nadat de twee stapelverliefd op elkaar zijn geworden.

Beperkte magie

Hoewel Brahmastra goed uitpakt met de special effects en ruim de tijd neemt om betoverende plaatjes neer te zetten, hapert en schokt de tijdlijn van de film met enige regelmaat. Zo lijkt het vrij bijzonder dat iedereen zo’n beetje aan het spelen en dansen is terwijl het eindstrijd om de toekomst van de wereld op handen is, dat ons liefdespaar nog altijd om elkaar heendraait, zelfs in het trainingskamp in de Himalaya en komt niet iedereen even aimabel over op het scherm. Lang niet iedereen lijkt zich briljant in te leven in zijn rol en lijkt eerder een overdreven karikatuur neer te zetten dan een geloofwaardig personage. Dat is natuurlijk even wennen, maar doet wel afbreuk aan de aandacht die duidelijk in de film is gaan zitten.

streaming-banner-disney-plus

Recensie over Brahmastra Part One: Shiva

Bramastra part One: Shiva is een bijzondere superheldenfilm, die het kijken zeker waard is. Als je hem moet vergelijken tussen DC of Marvel zou ik hem eerder in het Marvel-straatje schuiven, dankzij het luchtige randje dat in de film verwerkt zit. Er zit heel wat humor en romantiek in het verhaal verweven (laat staan de bijzondere Bollywood-scènes, die heerlijk zijn als afwisseling). Het verhaal zelf is wat voorspelbaar en niet heel bijzonder, maar de koppeling met de Indiase mythologie maakt het weer een interessant en boeiend verhaal. De film zelf heeft een prima tempo, maar zakt zo nu en dan toch even in een te langdradig stukje tekst en uitleg.

Score: 7


Informatie

Titel: Brahmastra Part One: Shiva
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 167 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.