logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 © 2018 Sony Pictures Home Entertainment.

Blade Runner is één van de meest bekende en succesvolle science-fictionfilms ooit, buiten de schare fans rondom bijvoorbeeld de Star Wars- of Star Trek-saga na, dan (ik wil natuurlijk geen ruzie scheppen 😉 ). Die film is inmiddels 35 jaar oud en hoewel er eigenlijk geen vervolg op gepland was, dachten een aantal filmmakers nu daar toch anders over. Of misschien was het een poging om in te spelen op de hype van de remakes, maar dan over een andere boeg: een vervolg op een oude film die je met nieuwe technieken weer tot leven kan wekken is een briljant alternatief. En zie hier: Blade Runner 2049! Het is echter de vraag of het illustere sfeertje rond de oude film doorbroken kon worden: dat was immers een film die niet snel in een hokje te plaatsen was.

Instant klassieker

Het resultaat van Blade RUnner 2049 is onmiskenbaar. Het heeft de allure van de oude film, het speelt in dezelfde stijl en sfeer, maar heeft meer vaart dan het oude verhaal. Het duistere zwaard van Damocles dat ons nog boven het hoofd hangt is onmiskenbaar aanwezig, maar deze versie maakt het grootser en groter dan in de eerste film eigenlijk duidelijk was. Toch is de film met een speelduur van bijna 3 uur niet niks! De kracht van Blade Runner 2049 zit hem overigens niet in het spannende verhaal, waar veel films juist op steunen. Net als in de voorgaande film is het verhaal en karakter van de verschillende personages een heel belangrijk onderdeel.

Blade Runners

Het verhaal in een notendop? De wereld was een zooitje in de eerste film. Er was een fabriek die synthetische mensen maakte: kopieën van mensen die voor van-alles-en-nog-wat konden worden ingezet, maar helaas ook voor kwade doeleinden. Het was aan Harrison Ford om die slechte duplicaten op te sporen en uit te schakelen. Die taak is nu voorbestemd aan Agent K. om die oude, verdwaalde Nexus 8-modellen op te sporen, hoewel er niet zo veel gevaar meer is. De fabrieken zijn dicht, de duplicaten zijn vooral goedkope arbeidskrachten. Toch ontdekt Agent K. een bizar plot, waarvoor hij uiteindelijk uitkomt bij Rick Deckard, de hoofdpersoon van 35 jaar geleden.

Conclusie over Blade Runner 2049

Ben je een sci-fi fan maar houd je niet zo van die ruimte-avonturen en vliegtuig-shootouts? Dan is Blade Runner echt iets voor jou. De wereld steekt indrukwekkend goed in elkaar, het verhaal wordt rustig en uitgebreid neergelegd. Daardoor zit er niet zo heel veel vaart in de film, maar heb je wel meer dan genoeg tijd om te genieten van het uitzicht. De actiemomenten knallen van het scherm, het acteerwerk is perfect in orde. Minpunten zijn voor het tempo van de film – van mij mogen films echt wel wat meer tempo hebben.

Door:
Score: Blade Runner 2049 krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Blade Runner 2049, Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 02:43 minuten, sci-fi.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Ga direct naar Blade Runner 2049 op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.