logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Batman films als 4K collectors edition


Dankzij The Batman, waarin onze duistere gemaskerde helf Gotham City veiliger maakt, is er weer een hernieuwde aandacht voor de oude Batman franchises. Warner Bros heeft daarom vijf unieke Batman-films uitgevoerd als een 4K Collectors Edition. Daarmee worden de eerste twee Batman-films, geregisseerd door niemand minder dan Tim Burton en de duistere films van Christopher Nolan opnieuw in de kijker gespeeld. Zijn ze de moeite waard? Laten we een kijkje nemen.

Benieuwd in welke volgorde je de Batman-films moet kijken?

Special editions Batman-films

Deze special editions zijn unieke collectors items. Ze bevatten de film op 4K én blu-ray, verpakt in een steelcase. Maar dat is nog niet alles! Naast de film vind je ook een doosje met extra goodies, zoals een een Fotoboek met 16 pagina’s, 10 lobby cards, 2 art cards, 1 Batman-envelop om alles in te bewaren en reproducties van 2 posters (op een 2-zijdige poster). De films zijn de special editions, vol special features en featurettes, behind-the-scenes beelden en commentaren van bijvoorbeeld de regisseur en producer.

Batman (1989)

Tim Burton levert in de film Batman een unieke en nog steeds vermakelijke visie op het Batman- en Gotham City-genre. Hij zet een gebrekkige held neer in een bizarre film-noir filmstijl, vermengd met de nodige barokke elementen en gladgestreken stadsgezichten. Jack Nicholsons Joker is een klasse apart. De achtergrondacteurs doen allemaal uitstekend werk en dragen bij aan de diepte van het verhaal. Visueel maakt Burton alles een beetje donker en broeierig, maar de decorstukken zijn kleurrijk en een beetje bizar uit balans. De Batmobile en Batwing zijn ook best gaaf om te zien. Je leert meer over de Joker en zijn motivaties dan over wat Bruce Wayne drijft – en dat is jammer. Toch was het na al die jaren goed om deze film weer eens te zien en hij ziet er beter uit dan in de bioscoop. In de film speelt Kim Bassinger een grote rol als gillende en meisjes-achtige verslaggeefster Vicky Vale. De film ziet er misschien een tikje gedateerd uit qua styling, maar het blijft een grandioos spektakelmet, mede dankzij de songs van Prince en de muziek van Danny Elfman. De art direction/set decoration van Anton Furst en Peter Young is bekroond met een Oscar.

Ga direct naar Batman op BOL.com.

De film is direct vanuit de originelen overgezet naar UHD, met de nodige bewerkingen om het helemaal up-to-date te maken. Daardoor zien de beelden er scherp en levendig uit. De primaire kleuren zijn solide en in het oog springend. Het geluid is tiptop en voldoen aan de moderne surround-eisen. Burton gebruikte veel schaduwen en de diepte, waarbij de details in deze versie geweldig goed naar voren komen. Misschien wel iets té goed, sommige decorstukken zien er behoorlijk gelikt en niet altijd even geloofwaardig uit.

Batman Returns (1993)

Tim Burton bouwt in deze tweede film voort op zijn visie op Batman. In deze film zie je zijn kenmerkende styling duidelijker naar voren komen – sommige scènes zullen je misschien doen denken aan Edward Scissorhands en Corpse Bride… en dat past perfect bij de verhaallijn. Ook hier is er een sterrencast aangetrokken die de DC-comics schurken nieuw leven inblazen. Danny DeVito’s rol als Oswald Cobblepot (alias Penguin) is net zo goed als Nicholsons Joker. Het is een griezelige, monsterlijke schurk die de perfecte tegenhanger is van Michielle Pfeiffers sensuele en gevaarlijke Catwoman. Michael Keaton kruipt wederom in het strakke pak van Bruce Wayne en kan deze ster-acteurs bijna niet aan: hij speelt zijn rol als steenrijke playboy vol overgave, maar verdwijnt door zijn rustige karakter behoorlijk naar de achtergrond als de twee schurken ten tonele verschijnen. Naast de Batmobiel wordt het publiek in de laatste helft van de film getrakteerd op de Batboot. Waar sequals meestal geen goed idee zijn, is deze film misschien nog wel beter (in ieder geval een stukje professioneler) dan de eerste film.

Ga direct naar Batman Returns op BOL.com.

Net als Batman heeft Batman Returns een UHD-behandeling gekregen die het kleurengamma uitbreidt en de contrasten oppompt met HDR. Het wit is ontzettend helder en de schaduwdetails zijn voortreffelijk. Details zijn haarscherp, en zelfs de CGI houdt stand. De techniek was destijds nog niet zo ver, en je ziet dan ook wat knullige effecten, bijvoorbeeld wanneer de de pinguïns in het water springen en beginnen te zwemmen. Het geluid is voor deze release herwerkt in Dolby Atmos.

Batman Begins

Christopher Nolan had duidelijk een heel ander beeld bij de Dark Knight, die hij in beeld bracht in zijn indrukwekkende trilogie. In deze eerste film leer je Bruce Wayne kennen als jongeman. Hij reist naar het Verre Oosten, waar hij wordt opgeleid in de vechtsporten door Henri Ducard, een lid van de mysterieuze League of Shadows. Wanneer Ducard het ware doel van de League onthult – de volledige vernietiging van Gotham City – keert Wayne terug naar Gotham met de bedoeling de stad veiliger te maken zonder toevlucht te nemen tot moord. Met de hulp van Alfred, zijn trouwe butler, en Lucius Fox, een tech-expert bij Wayne Enterprises, wordt Batman geboren. Batman wordt in Batman Begins gespeeld door Christian Bale, die dankzij deze trilogie echt is doorgebroken bij het grote publiek. Ondanks die kleinere acteur als hoofdrolspeler is de film doorspekt met grote namen. Het plot is goed uitgewerkt, met heel wat drama en flitsende actiemomenten. Dat is ook wel nodig, aangezien er maar liefst vier bekende schurken ten tonele verschijnen. Daar heeft onze Batman zijn handen wel vol aan!

Ga direct naar Batman Begins op BOL.com.

Batman Begins is natuurlijk al vastgelegd met moderne technieken en die komen volledig tot hun recht in deze 4K uitvoering. De kleuren en contrasten spatten van het scherm, de sfeer is onmiskenbaar luguber en screepy, duister en spreekt tot de verbeelding. Er wordt gewerkt met sfeervolle bruintinten in deze film, die het verhaal een onmiskenbare vibe geven. Het geluid was origineel al 5.1 opgenomen en heeft een upgrade gekregen naar Dolby Atmos.

Merchandise koop je bij:

The Dark Knight

Het tweede deel van deze trilogie is Batman Begins, waarin onze gemaskerde held het ook moet opnemen tegen The Joker, hier heel indrukwekkend vertolkt door Heath Ledger, die tijdens het spelen van de rol naar verluid zo in de knoop raakte met zichzelf dat hij zich van het leven beroofde. In dit verhaal springen we een stukje in de tijd, waaruit blijkt dat Batman het is gelukt om Gotham City veiliger te maken, dankzij de hulp van Lt. Jim Gordon en DA Harvey Dent. Maar wanneer een gemene jonge crimineel die zichzelf de Joker noemt, plotseling de stad in chaos stort, begint de caped Crusader een dunne lijn te bewandelen tussen heldhaftigheid en waakzaamheid. De film houdt je ook scherp: er gebeurt veel in het plot van The Dark Knight. Er zijn veel plottwists, veel spelers en veel bepalende momenten. Toch weten Christopher en zijn broer Nolan een geweldig verhaal neer te zetten, waar je je geen moment verveelt en waarbij alles aan elkaar wordt geknoopt. De film bevat meer actie dan Batman Begins, en dat is een welkome upgrade.

Ga direct naar The Dark Night op BOL.com.

The Dark Knight ziet er simpelweg indrukwekkend uit in zijn 4K Ultra-HD Blu-ray-uitvoering. De film oogt scherp en helder, tot in de puntjes verzorgd. Het beeld zit vol met details en texturen die een indrukwekkende beleving leveren. Dit geldt vooral voor de IMAX-scènes, waarbij je optimaal zult genieten in je thuisbioscoop. 

The Dark Knight Rises

Vier jaar gingen voorbij voordat Christopher Nolan The Dark Knight Rises presenteerde. Daarmee rondde hij het verhaal zoals hij dat voor ogen had netjes af en is de trilogie zoals wij die kennen compleet. The Dark Knight Rises heeft dan ook een dubbelfunctie. Het is enerzijds een afsluiting van de trilogie, maar het is ook een vervolg op The Dark Knight. Het verhaal dat zowel Batman als Jim Gordon bewaarden om de stad Gotham wakker te schudden, komt terug om ze op hun nummer te zetten. The League of Shadows keert terug, sterker dan ooit om te proberen af ​​te maken waar ze in de eerste film aan begonnen. Bruce Wayne leert veel over wat hij heeft gedaan, waar hij echt wil zijn, en dat hij dit niet eeuwig kan blijven doen. The Dark Knight Rises is een stuk voorspelbaarder dan de eerste twee films (en een stuk minder indrukwekkend samengesteld met plottwists en gecombineerde verhaallijnen), maar dat maakt ’n niet minder spectaculair. Ik weet zeker dat de scène waarin Batman, samen met het complete politiecorps, Bane moet neerhalen indruk op je zal maken!

Ga direct naar The Dark Knight Rises op BOL.com.

Als je hem technisch bekijkt, is The Dark Knight Rises misschien wel de meest indrukwekkende van allemaal. Hij is knap gefilmd, met indrukwekkende beelden van de omgeving en de stadse gezichten van Gotham City. De details zijn indrukwekkend en laten iedere texturen zien, hoe donker en duister de omgeving ook is. Dat alles draagt bij aan de grote ‘ervaring’ op het scherm. Het geluid is hierbij tot in de puntjes verzorgd en het lijkt ieder moment alsof je midden in de actie zit.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.