logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: American Made


In lijn met topseries als Narcos is er veel aandacht voor de bizarre waargebeurde verhalen uit de periode van de Koude Oorlog. Het blijkt een tijd te zijn waarin van alles en nog wat kon, waarbij zelfs regeringen een oogje dichtknepen als er wetten werden overtreden en waarbij burgers werden ingezet om bepaalde doelen te bereiken. Eén van de burgers was Barry Seal, een Amerikaanse piloot die voor een grote luchtvaartmaatschappij vloog. Een losbol, die het avontuur mistte waar hij naar op zoek was. Het pilotenschap blijkt namelijk gewoon een baan te zijn…

Uitdaging

Tot er op een gegeven moment een man op hem af stapt en hem betrapt op het smokkelen van een paar dozen sigaren. Nou ja – hij had Barry al langer in de smiezen, maar nu sprak hij hem er op aan. Hij claimt van de CIA te zijn en vraagt Barry of hij geen interesse heeft om voor hem te komen werken. Barry zou een eigen vliegtuig krijgen, een eigen luchtvaartbedrijfje, als het ware. Heel lang hoeft Barry daar niet over te twijfelen – tegen de zin van zijn vrouw in neemt hij de uitdaging aan, hoewel hij voor zijn vrouw de schijn ophoudt dat hij nog steeds voor de grote luchtvaartmaatschappij werkt. En dus geniet hij met volle teugen van de spionagevluchten die hij moet uitvoeren, terwijl hij foto’s maakt van zuid-Amerikaanse rebellenkampen.

Bedonderd bedonderen

Helaas wordt er dankbaar misbruik gemaakt van Barry’s avontuurlijke inborst. Hij wordt flink onderbetaald, en dat gaat toch knagen. Als hij meer opdrachten krijgt (die risicovoller zijn dan ooit) en hij voet aan de Zuid-Amerikaanse grond moet zetten, komt hij in contact met Pablo Escobar en zijn kornuiten. Die zien wel wat in de jonge avonturier en bevlogen piloot. Ze bieden hem een lucratief bijbaantje aan in de smokkelwereld. En zo snoept Barry van twee walletjes, tot hij inmiddels vijf piloten in dienst heeft en hij echt niet meer weet waar hij al het geld moet laten… hij stroomt letterlijk over (wat hilarische beelden oplevert).

Netwerken

Langzaam maar zeker zie je hoe Barry dieper en dieper in het netwerk van spionage, smokkel en misdaad wegzakt. Hoewel hij zelf geen agressieve misdadiger is, lonkt het geld met open armen. En wie kan daar nu ‘nee’ tegen zeggen? Niemand, toch? Het moeilijkste is om die praktijken voor de buitenwereld te verbergen. Uiteindelijk weet zijn vrouw het wel, maar als haar broertje op langdurig bezoek komt, wordt het ineens een stukje lastiger. Ook de CIA ruikt onraad, aangezien hun goederen lang niet altijd op de juiste plek aankomen. En wat gebeurt er als je de verkeerde mensen boos maakt? Dan kan het wel eens heel erg mis gaan…

Conclusie over American Made

Een film die geheel in de stijl van de jaren 80 is gefilmd, dat is wel even wennen. Gelukkig is het beeld wel haarscherp, dat maakt veel goed. American Made is een geweldig verhaal van iemand die kansen ziet en vol overgave grijpt. Dat hij aan alle kanten gebruikt wordt, komt op een gegeven moment pijnlijk in beeld. De settings spreken tot de verbeelding, de spanning is soms om te snijden en het verhaal te absurd om niet te geloven.

Door:
Score: American Made krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

American Made, Universal pictures
Tijdsduur: 01:54, actie.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.