Onbekend, maar niet onbemind: De Filipijnse Keuken

De tijd dat ons menu alleen bestond uit aardappeltjes met worst en kool is ondertussen lang voorbij. Gelukkig maar, we zouden het ons vandaag niet meer kunnen voorstellen. De vele internationale keukens, met hun eigen en typische kenmerken, zorgen voor afwisseling in onze Nederlandse keuken. 

filipijnen-boot

De Indonesische keuken was ons al langer bekend. Nederlanders woonden er immers al sinds de 17de eeuw. Niet ver van Indonesië liggen de Filipijnen. Alleen gescheiden door de Pacific, maar een andere wereld, zeker culinair. Een land waarvan de keuken voor de meeste Nederlanders onbekend is. Er zijn ondertussen wel Filipijnse restaurants in Nederland, maar veel zijn het er niet. Kijk daarom zeker naar het reserveringssysteem restaurant om je van een plaatsje te verzekeren. Het zou spijtig zijn als je van wat verder moet komen om dan geen tafeltje te kunnen hebben.

In deze blog nemen we een kijkje in die onbekende maar veelzijdige keuken. Zo heb je al een idee over wat te verwachten als je Filipijns uit eten gaat. Of voor wanneer je een boeiende reis maakt naar dit prachtige land. De natuur is op veel plaatsen paradijselijk, zowel boven als onder water.

Koken op open vuur

Net zoals in wel meer landen in Zuidoost-Azië, wordt in de Filipijnen traditioneel op open houtvuren gekookt. Het is daarom ook een dagelijkse klus dat iemand van het gezin hout sprokkelt. Al moet wel gezegd worden dat je dat tegenwoordig meer en meer bij plaatselijke handelaars kunt kopen. Vooral in dichter bevolkte streken en steden. Eigenlijk vinden wij Nederlanders dat niet zo gek. Tijdens de zomermaanden wordt op de meeste feestjes ook op de barbecue gebakken. 

Wat eten Filipijnen?

Rijst is het hoofdbestanddeel van de Filipijnse keuken. Zelf zeggen ze ‘rice is life’ (rijst is leven), en daar schuilt wel waarheid in. De allerarmsten overleven er op een bordje rijst met een stukje gedroogde vis. Wat ook kenmerkend is aan het Filipijnse eten, is dat er heel veer suiker wordt gebruikt. De plaatselijke desserts zijn mierzoet. Ze maken dit blijkbaar goed door in bijna alle recepten azijn te gebruiken. De smaakmaker in de Filipijnse keuken is, naast azijn, sojasaus. Die wordt hier verkocht in bussen van vijf liter.

Vlees van de boer naar de markt

Wie houdt van een mals stukje rundvlees, is in de Filipijnen op de verkeerde plaats. Voor de koe, zoals we die bij ons kennen, is het hier veel te warm. Er is wel een plaatselijk alternatief, de Carabao, helemaal niet slecht maar wel anders van smaak en textuur.

Kip en varkensvlees is hier wel, en in grote mate aanwezig. Een kippenfilet, die bij ons erg in trek is, is nog wat moeilijker te vinden. Filipijnen houden ervan om de kip met botten te eten. Koop je op de plaatselijke markt zal de poelier je gekozen kip in stukken hakken. Zo blijven er kleinere stukken, maar met bot over die dan gekookt worden.

Bij het varkensvlees moet je als Europeaan even uitkijken, en vooral wennen. Waar in onze contreien vlees pas kwaliteit heeft als het lekker mager is, is dat in de Filipijnen net andersom. Filipijnen houden van een flinke dikke vetrand aan het vlees. Het houdt het vlees lekker sappig, maar gezond is het niet. Ze eten net zo graag het vet als het vlees zelf. Dus vraag als Europeaan naar extra mager vlees.

Recht uit het net, en zo op je bord

In een land dat bestaat uit meer dan 7000 bewoonde eilanden is het vrij logisch dat vis een van de hoofdbestanddelen is van de Filipijnse keuken. Je koopt er de vis op lokale markt of rechtstreeks van de boot wanneer de vissers terugkeren met hun vangst. Naast vis zijn er ook schaaldieren. Gamba’s, krabben en kreeft koop je voor een prikje op het strand.

Filipijnen gooien niets weg. Alles aan een vis is eetbaar behalve de graten. Kijk er niet van op als er naast je aan tafel een Filipijn geniet wanneer hij aan de oogbollen zuigt. In de plaatselijke restaurants worden hele vissen gegrild op houtvuur.

Alles uit de exotische Filipijnse tuinen

Het aanbod groenten en fruit is overweldigend. Wanneer je hier voor het eerst over de markt wandelt kijk je je ogen uit. Neem best een Filipijnse gids mee, want je zult zoveel vragen hebben over al dit kleurrijk lekkers. Veel zaken zoals komkommers en aubergines zien er helemaal anders uit. Maar de vele soorten onbekende groenten en lekker fruit zullen je smaakpapillen aangenaam verrassen. De inheemse mango’s horen tot de beste ter wereld. Filipijnen eten trouwens heel regelmatig ook vegetarisch. Rijst met een soepje van groenten is een klassieke dagschotel bij veel gezinnen.

filipijnse-keuken-1

Klaar voor de nieuwe sensatie?

Je weet nu wat er in de Filipijnse keuken mogelijk is. Nu is je volgende stap om de typische gerechten zoals Adobo en Lechon Manok te leren kennen. Daar vertellen we een volgende keer meer over. Het is tenslotte ‘More Fun in the Philippines!’

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.