logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Lekker fietsen in de zomer

Veel mensen genieten van het maken van lange fietstochten, helemaal met het mooie weer in aantocht. Fijn in de buitenlucht, de wind in je haar – het is dan ook een activiteit die je makkelijk tijdens warme dagen kunt ondernemen. Zeker met een elektrische fiets is het een stuk minder zweten geblazen en kun je nog meer genieten van je omgeving. Bovendien kun je gemakkelijker lange afstanden overbruggen. Maar wat als je al flink wat uren in de benen hebt zitten in je eigen omgeving… dan wil je wel eens wat anders! Het is helemaal niet vreemd als je besluit het eens wat verder weg te zoeken. Hieronder geven je wat tips hoe je dit het beste aanpakt.

Het openbaar vervoer gebruiken

Eigenlijk heb je op zo’n moment maar twee opties. De eerste optie is reizen met de trein. Er zijn zelfs speciale wagons in de trein met wat bredere deuren en meer ruimte op het ‘balkon’ van de wagon, waar je fiets rustig kan staan zonder andere reizigers te hinderen. Let wel: reizen met de trein mag enkel buiten de spits, dus NIET tussen 06:30 en 09:00 uur en NIET tussen 16:00 en 18:30 uur. In het weekend, in juli en augustus en op feestdagen mag de fiets de hele dag worden meegenomen. Met een Fiets Dal-kaartje (6,90 euro) mag je fiets een hele dag mee op pad. Vouwfietsen mogen altijd mee, maar goed, daar ga je geen fietstochten op maken natuurlijk!

Met de auto je fiets vervoeren

Wanneer je kijkt naar de beperkingen die gesteld worden aan het reizen per trein met je fiets, is het logisch dat veel mensen het prettiger vinden om een stuk met de auto te reizen. Je hebt dan toch wat meer flexibiliteit qua aankomst- en vertrektijden. Op deze pagina van Rameder vind je verschillende mogelijkheden om een fiets op je auto mee te nemen. Elk type fietsendrager heeft zo zijn specifieke voordelen. Het is dan ook aan jou om te bepalen welke soort fietsendrager het beste bij jouw wensen en jouw auto aansluit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager?

Een van de belangrijkste zaken waar je over na moet denken: hoe vaak ga ik mijn fiets met de auto vervoeren en hoeveel fietsen moet ik meedragen? En wat voor type fiets? De vraag over het aantal fietsen is vrij eenvoudig: de meeste dragers kunnen twee fietsen aan, maar een flink aantal dragers heeft ruimte voor drie of vier fietsen. Ga je vaak met zijn drietjes op pad, dan beperkt dat de keuzemogelijkheden. De vraag over hoe vaak je op pad gaat is ook vrij logisch. Als je maar heel af en toe op pad gaat met de fiets op de auto, kun je beter opteren voor een wat goedkoper model die ook wat kleiner is wanneer je hem moet opbergen. Als je bijvoorbeeld geen trekhaak op de auto hebt, kun je in zo’n geval kiezen voor een fietsendrager die je aan de achterklep bevestigd. Die zijn niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar ook compacter bij het opbergen.

Hoog tillen

Een ander element waar je zeker rekening mee moet houden, is het feit dat de fietsen ook op de drager moeten (en er weer vanaf gehaald moeten worden). Het klinkt misschien heel aantrekkelijk om een fietsendrager op het dak te zetten, maar wanneer je daar je zware elektrische fiets op moet sjorren, kom je van een koude kermis thuis! Praktischer is in zo’n geval om een drager te kiezen voor op de trekhaak – en dan het liefst eentje met een oprijplaat, zodat je de fiets simpelweg de drager op kunt rijden. Dat scheelt je heel wat sjouwen en tillen. Voor normale fietsen kan een fietsendrager op de klep ook praktisch zijn. Je moet misschien wat hoger tillen, maar alle bevestigingen zitten op een veel aangenamere hoogte.

Multifunctioneel

Een echte allrounder is een bagagedrager op de trekhaak die ook kantelbaar is. Zo kun je de fietsen (voor een korte tijd) naar voren kantelen, zodat de bagageklep gewoon toegankelijk blijft. Een oprijgoot maakt het opladen en afrijden nog eenvoudiger. Daarnaast zijn er enkele dragersystemen die je kunt uitbreiden met bagageboxen of transportkuipen. Zo zijn het echte allrounders en ideaal voor kleinere auto’s, zodat je meer bagage kunt meenemen op vakantie!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.