logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Is de Nederlandse festivalbezoeker voldoende voorbereid tegen gehoorschade?


Gehoorbescherming is een hot topic onder festival- en concertgangers. Uit recent onderzoek van Blauw Research, uitgevoerd in opdracht van Alpine (specialist in gehoorbescherming), blijkt dat 43% van de Nederlandse concert- en festivalbezoekers gehoorbescherming gebruikt. Nederland loopt hiermee voor op landen als Engeland (22%), Amerika (32%) en Duitsland (34%). Toch blijkt ook dat 32% van de Nederlandse muziekliefhebbers denkt dat je geen gehoorschade oploopt als je maar kort bij een festival of concert aanwezig bent. Daarbij geeft maar liefst 27% van de Nederlanders aan al last te hebben van hun gehoor.

De Nederlandse vooruitgang

Arthur van Keeken, CEO van Alpine, is voorzichtig optimistisch: “Ik wil de Nederlandse festival- en concertbezoeker complimenteren. We zien een positieve trend: steeds meer mensen nemen oordoppen mee naar festivals, en ook tijdens concerten stijgt het gebruik. De verkoop van gehoorbescherming is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Toch blijft een deel van de consumenten hardnekkig geloven dat gehoorschade hersteld kan worden, terwijl dit helaas niet het geval is. Feit blijft dat bescherming essentieel is om veilig van muziek te kunnen genieten. Bij geluidsniveaus van 101 dB loop je al na vijf minuten risico op gehoorschade.”

Van Keeken voegt toe: “Wat mij altijd verbaast, is hoe ons gedrag varieert. Bij een dagfestival bereiden we ons voor met zonnebrand, water en vaak ook oordoppen. Maar voor een concert of clubbezoek vergeten we die bescherming vaak.”

Verschillen per land

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Europese landen als het gaat om regelgeving en bewustzijn rondom gehoorbescherming:

  • België: Hier is het gebruik van oordoppen verplicht gesteld en worden deze gratis beschikbaar gesteld. Echter, de vaak gebruikte foam oordoppen zijn minder comfortabel en dempen het geluid te veel, wat de acceptatie belemmert.
  • Nederland: Verschillende partijen hebben een preventieconvenant voor gehoorschade ondertekend, waarbij de nadruk ligt op het verlagen van geluidsniveaus en het laagdrempelig beschikbaar stellen van kwalitatieve filteroordoppen.
  • Duitsland: Er zijn geen specifieke regels met betrekking tot geluidsniveaus en gehoorbescherming, wat betekent dat er geen verplichtingen zijn voor het gebruik ervan.

Geluid en stress

Het onderzoek toont aan dat 73% van de consumenten zich bewust is van het toenemende geluidsniveau. Om gehoorschade te voorkomen, vermijden 66% van de mensen steeds vaker drukke plekken. Bovendien raakt 61% gestrest van te veel herrie, en maken we ons in 53% van de gevallen zorgen over de blootstelling van kinderen aan lawaai.

De weg vooruit

Van Keeken ziet nog veel ruimte voor verbetering en groei. “Waar we in 2018 nog op 26 festivals gehoorbescherming aanboden, is dit in 2024 op meer dan 100 festivals in landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Zweden, Duitsland, Frankrijk en België. Deze toename is te danken aan festivalorganisaties die hun verantwoordelijkheid nemen. Uiteindelijk moet gehoorbescherming net zo normaal worden als een helm dragen tijdens het skiën,” aldus van Keeken.

Het beschermen van je gehoor moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van je festival- en concertbeleving. Het is een kleine moeite voor een groot plezier – en vooral voor je gezondheid.

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.