logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Feo en de wolven, Katherine Rundell

Sommige delen van de wereld zijn gehuld in mysterieuze verhalen en spannende bossen. Feo en de wolven gaat over Rusland, zo’n 100 jaar geleden. Daar is het een trend voor de rijke mensen om een wolf als huisdier te nemen. Zo’n groot en machtig dier, da’s natuurlijk hartstikke stoer om te hebben. Ze leren wat kunstjes, worden groter en… zijn niet meer in de hand te houden. Dan wordt het gevaarlijk en moeten de wolven weggehaald. Maar wolven doden, dat is ook geen optie: wolven door maken brengt ongeluk! En dus komen ze bij Feo en haar moeder terecht, de wolvenverwilders.

Wolvenverwilders

Feo en haar moeder zorgen er namelijk voor dat die ‘tamme’ wolven weer wildgemaakt worden, zodat ze kunnen overleven in het bos. Een ondankbaar beroep, want niemand wil iets te maken hebben met hen. Ze wonen dan ook diep in het woud. Niemand ziet ze staan, totdat generaal Rakov bij hun huisje komt en een hoop heibel trapt. Hij wil de wolven door hebben. Ze zouden dieren doden die eigenlijk aan de tsaar toebehoren – en dat kan natuurlijk niet. Na een fiks gevecht neemt hij Feo’s moeder gevangen, maar niet voordat Feo met een ski in generaal Rakovs oog steekt. Dat maakt hem zo woedend, dat ze de soldatentroepen van Rakov achter zich aan krijgt.

Vluchtroute

Feo probeert zich in leven te houden in het wilde woud. Daarbij wordt ze bijgestaan door drie trouwe wolven, de Witte, de Zwarte en de Grijze. Tijdens haar toch leert ze een paar mensen kennen. Sommigen lopen snel weg, maar de oud-soldaat Ilja wil graag met haar meereizen. Hij is het niet eens met de manier waarop Rakov omgaat met zijn bemanning en hoe hij van de bevolking steelt. Ze worden langzaam maar zeker vrienden en zelfs de wolven beginnen aan Ilja te wennen… kun je het je voorstellen? Wanneer ze weer een botsing hebben met een paar soldaten, treffen ze de enthousiaste Aleksej tegen, die een hekel heeft aan de politiek en de huidige regeerders. Hij wil een revolutie! En samen met Feo en Ilja reist hij richting St. Petersburg, waar Feo’s moeder opgesloten zit. Kunnen deze drie kinderen echter een einde maken aan het schrikbewind van Rakov?

Ga direct naar Feo en de wolven op BOL.com.


Recensie over Feo en de wolven

Feo en de wolven is een spannend boek over het oude Rusland, het leven met wolven. De kinderen zijn tussen de tien en veertien jaar oud, maar hebben al zo veel verantwoordelijkheden en zorgen op hun schouders! Het missen van een moeder of trouwe metgezel is dan een fikse druk. Voor in het boek wordt heel kort de situatie geschetst: dat het heel gewoon is dat kinderen op die leeftijd al rookten en drinken, bijvoorbeeld. De sfeer in het boek is geweldig neergezet: grimmig, koud en avontuurlijk. Je kunt je een beeld vormen van de omgevingen waar Feo is, hoe het er uit ziet en wat ze beleeft, maar het is niet te uitgebreid omschreven. Er zit een flink tempo in het verhaal, de spanning wordt afgewisseld met een vleugje romantiek, een beetje humor, wat tragiek en veel geschiedenis.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Feo en de wolven,
Illustrator: nvt
Uitgever: Luitingh Sijthoff, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789024580927. Prijs: 17.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.