logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Fear of the walking dead, seizoen 2


fear of the walking dead seizoen 2Fear of the walking dead is een zogeheten spin-off van The Walking Dead, de mateloos populaire zombie-serie. Er zijn natuurlijk flink wat verschillen. In de eerste aflevering van Fear of the walking dead – seizoen 2 maak je bijvoorbeeld kennis met de mysterieuze jacht-eigenaar Victor Strand. Hij maakt al snel duidelijk dat zijn passagiers hem wel dankbaar mogen zijn, omdat hij hen gered heeft uit de klauwen van de zombies. Hij legt iedereen zijn wetten en regels op, wat heel logisch is. Het is immers zijn boot. En die regels worden maar wat graag opgevolgd, anders zijn de overlevenden niet meer dan voer voor de zombies.

Samenleving

Waar je bij The Walking Dead midden in de actie zit, in zombie-overgoten steden die in grote groepen over Amerika struinen, gooit Fear of the walking dead het over een andere boeg. Zij laten juist het ‘dagelijks overleven’ zien, door de ogen en levens van overlevenden die de zombies ontvluchten. Je ziet de samenleving in elkaar storten, en dat is misschien nog wel indringender dan de felle acties en schrikmomenten in Walking Dead. In het tweede seizoen van Fear of the Walking Dead beleef je de spanning op het schip van Victor. Samen varen ze naar de open zee, waar een nieuwe wereld van wetten en regels worden opgezet. De maatschappij wordt opnieuw gevormd.

Angst voor de levende doden

Dat maakt ook dat Fear of the walking dead een nieuw genre aanboort. Ja, het gaat nog steeds over zombies, maar tegelijkertijd geeft het ook een beeld van een post-apocalyptische samenleving en hoe die wereld nieuw gevormd wordt. Dat betekent helaas ook wat minder actie, wat minder zombies en minder gore, maar levert ook een dieper en interessanter verhaal. Waar Walking Dead een beetje leunt om eenzelfde format en succesformule, is de weg vrij voor deze serie.

Groepies

De opvarenden moeten dus zien te overleven in hun mini-samenleving zonder regels en wetten. Waar de militairen het in het eerste deel nog voor het zeggen hadden, en strenge politieke strijden geleverd werden, is het nu een select groepje ontsnapte overlevenden om samen met Victor Strand, op wiens boot ze zijn beland, om te overleven. Flink wat gezinnen vechten voor hun eigen hachje, waarbij de tieners aan boord voor wat reuring zorgen. En wat Victor betreft blijft het ook bij dit selecte clubje – hij wil niemand anders op zijn schip hebben, wat regelmatig zorgt voor frustrerende smeekbedes en wanhoopsscènes. Dat zorgt voor bijzondere situaties, maar ook gevechten met andere overlevenden en vijanden op zee: van piraten tot bizarre zeemonsters. Het blijft natuurlijk een zombie-serie, nietwaar?

Conclusie over Fear of the walking dead, seizoen 2

Overleven tijdens een zombie-apocalyps – hoe doe je dat? Je hebt kunnen meeleven met een groepje overlevenden in The Walking Dead, maar Fear of the walking dead gooit het over een andere boeg. Een spannende, maar ook wat meer subtiele boeg, waarbij je kunt genieten van een dieper verhaal. Door: Score: Fear of the walking dead, seizoen 2 krijgt 4.5 van de 5 punten.