logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Favoriete kinderboeken 2020 bekendgemaakt door Kinderjury 2021

De boekhandels en bibliotheken zijn gelukkig weer open, maar de stembus van de Kinderjury is inmiddels gesloten. Zowel online als via de post hebben ook dit jaar weer duizenden kinderen gestemd op hun favoriete boek. De zes boeken met de meeste stemmen, drie boeken in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie boeken in de categorie 10 t/m 12 jaar, maakten kans om 23 juni de Kinderjury te winnen. De Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek en is de enige prijs voor kinderboeken die volledig door kinderen zelf wordt bepaald.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Genomineerde boeken categorie 6 t/m 9 jaar

 • Dog Man: de woef van de wildernis – Dav Pilkey, vertaald door Tjibbe Veldkamp (Condor)
 • De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen – Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel (Lannoo)
 • De Zoete Zusjes zoeken een schat – Hanneke de Zoete (Kosmos)

Genomineerde boeken categorie 10 t/m 12 jaar

 • 100% Coco Tokyo – Niki Smit (De Fontein)
 • Het leven van een loser: totaal gesloopt – Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein)
 • De Tempeljagers: het verdwenen eiland Kivamba – Michael Reefs en Elsa Kroese (Billy Bones)

Update 23 juni:

Dit zijn de winnaars van de Kinderjury 2021!

Vandaag zijn de winnaars van de Kinderjury bekendgemaakt. Dat gebeurde door de populaire presentator Ridder van Kooten via een video op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek. In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek. Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald.

Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken krijgt. Wat de NS Publieksprijs is bij volwassenen is de Kinderjury voor kinderen: de lezersprijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Het doel van de prijs is zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met nieuwe boeken en daardoor het leesplezier te vergroten. In de categorie 6-jaar won afgelopen jaar De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths, geïllustreerd door Terry Denton en vertaald door Edward van de Vendel. In de categorie 10-12 jaar won Het leven van een loser: vet koel (De Fontein) van Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

Nominaties NBD Biblion Jeugdspecialist

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs, namelijk: de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar! In maart en april konden de jeugdspecialisten door collega’s voor deze prijs genomineerd worden. Uit de inzendingen heeft de jury bestaande uit Miriam Bakker (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2020), Karen Bertrams (ProBiblio), Vera Wieringa (NBD Biblion) drie nominaties gekozen:

 • BiebBoys: Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenback (Bibliotheek Gelderland Zuid)
  ‘Deze drie hebben de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden.’
 • Monica van der Meer – van Kersbergen (Bibliotheek Zoetermeer)
  ‘Monica is een literaire veelvraat en haar boekenkennis is legendarisch. Ze is actief op kinderdagverblijven, als mediacoach, ze zette de Bibliotheek op school op en activeert het voortgezet onderwijs. Overal waar Monica komt schijnt de zon.’
 • Emma Eigenraam (Bibliotheek Kennemerwaard)
  ‘Emma is jong maar heeft haar sporen al verdiend in het bibliotheekwerk. Ze is een deskundig en veelzijdig inspirator die houdt van delen, wat door haar enthousiasme ook goed lukt. Audiovisueel kan ze uitstekend uit de voeten: ze staat aan de wieg van Level UP (bewust gamen) en het videolab Kennemerwaard. Emma is een rising star.’

Update 23 juni:

Winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Dit jaar geen één maar drie winnaars van de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. De BiebBoys Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach mogen zich NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2021 noemen. Volgens de jury, bestaande uit Miriam Bakker (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2020), Karen Bertrams (ProBiblio), Vera Wieringa (NBD Biblion) tikken zij schijnbaar moeiteloos alle criteria van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar af en hebben zij de coronaperiode als een mogelijkheid gebruikt: ‘Deze drie hebben de beperkingen tijdens corona ingezet om de doelgroep op een originele, grappige en innovatieve manier aan te spreken. Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden.’ 

Op de Facebookpagina van de Kinderboekenweek worden de genomineerde jeugdspecialisten geïnterviewd door lid van het Kinderboekenweek Leesteam Xiao Song Broers en laten ze zien wat hun werk zo speciaal maakt. Op 23 juni wordt bekendgemaakt wie NBD Jeugdspecialist van het Jaar 2021 wordt.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.