logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Fate: The Winx Saga – een magische ontmoeting

Een tijdje terug kwam Netflix met een nieuwe Original: Fate: The Winx Saga. Ouderen onder ons kennen waarschijnlijk nog wel de tekenfilm Winx Club over vier elfjes, die druk bezig waren met het leren beheersen van magie en telkens in bijzondere avonturen kwamen. Welnu: die heeft nu een Young-Adult remake gekregen met real life acteurs! Fate – een Magische Ontmoeting is eigenlijk die serie, maar dan in boekvorm, geschreven door Ava Corrigan (een pseudoniem van de Ierse schrijfster Sarah Rees Brennan). Wij keken de serie en lazen het boek, om zo een goed oordeel te kunnen vellen.

streaming-banner-netflix

Jong en krachtig

De serie laat je kennismaken met de 16 jarige Bloom Peters. Zij voelt zich niet thuis bij haar ouders, zeker niet sinds ze hun huis in vlammen heeft laten opgaan omdat ze kwaad was op haar ouders. Hara moeder raakte gewond, iets dat Bloom zichzelf niet kan vergeven. Toch kan ze er met niemand overpraten, want magie… dat bestaat toch niet? Tot ze benaderd wordt door directrice Farah Dowling, die vertelt dat Bloom in feite een vuurfee is. Dowling neemt haar mee naar Alfea, een school voor feeën en hun beschermers, de Specialisten, opgeleid worden. Voor haar ouders hangen ze een verhaal op dat Bloom naar een Zwitsers kostschool mag. Eenmaal op Alfea deelt ze een kamer met drie andere feeën in de Winx suite: Aisha, die het element water beheerst; Terra die staat voor aarde en alles wat daaruit voortkomt; Musa, een empathe, die gevoelens kan lezen en Stella, de prinses van Solaria, die lucht beheerst. Bloom leert om te gaan met haar krachten en gaat op zoek naar haar ware afkomst, als blijkt dat ze een wisselkind is. Intussen krijgen ze de maken met De Verbranden, vreselijke schepsels die al lang verslagen zouden zijn, en een mysterieuze spionne die op zoek iets naar een magisch element dat op Alfea zou liggen.

Van serie naar boek

Als je een boekenserie omvormt tot een televisieserie, dan heb je genoeg uitdagingen. Je moet elementen laten vallen, soms de gedachtegang wat verbuigen of in ieder geval haalbaar maken om in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de serie Shadow and Bone, over de Grisha. Bij Fate: een Magische Ontmoeting is dat precies andersom. En dat is knap lastig. Nu had ik het voordeel dat ik eerst de serie keek en vervolgens het boek las. En dan vraag je je toch af: waarom? Want ze passen precies over elkaar. Het leuke is dat je in het boek wat meer kunt lezen over de gevoelens of beweegredenen, terwijl je op televisie dan af en toe een vertwijfelde blik ziet. Andersom is het ook zo: op televisie zie je veel meer van de omgeving en de magie, die in het boek eigenlijk bijna wordt overgeslagen. De magische sfeer gaat daardoor flink achteruit. Het steunt te veel op dialogen en te weinig op omschrijvingen. Logisch aan de ene kant, anders zou het wel een heel dikke pil worden, maar ook bijzonder jammer .Als losstaand boek komt het namelijk niet echt van de grond.


Ga direct naar Fate – Een Magische ontmoeting (The Winx Saga) op BOL.com.

Recensie over Fate – Een Magische ontmoeting (The Winx Saga)

Fate – The Winx Saga van Ava Corrigan komt niet echt lekker van de grond. Het mist het tempo en de magie van de serie. Het raffelt het verhaal eigenlijk af. Leuk detail is dat je regelmatig vanuit andere personages leest, wat je soms net een ander perspectief of beeld oplevert. Het boek is geen toevoeging op de serie – of andersom. Je leert niets meer, je ontdekt geen nieuwe elementen. Het is vlot geschreven, maar mist de magie van Winx.

Score: 6


Informatie

Titel: Fate – Een Magische ontmoeting (The Winx Saga)
Auteur:
Uitgever: Horizon
Aantal pagina’s: 302
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789464101423
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.