logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Fast X


In FAST X zijn we getuige van de laatste hoofdstukken van een van de populairste en meest legendarische filmfranchises ter wereld. Het is de tiende film in de onverwoestbare Fast & Furious-reeks, waar we al ruim 20 jaar van mogen genieten. Laten we vol gas onze review ingaan en lees of deze film het kijken de moeite waard is!

The end of the road begins.

Over Fast X

Natuurlijk zien we Vin Diesel weer als Dom Toretto, hét boegbeeld van deze super-succesvolle filmfranchise. Samen met zijn vaste team probeert hij de straten van de wereld een stukje veiliger te maken, maar ze beseffen ook dat ze wat ouder worden. Tijd om de autosleutels aan de wilgen te hangen en te genieten van hun families! Maar dat gebeurt niet zomaar, want Fast X is een bizar vervolg op de film Furious Five uit 2011. De zoon van de toenmalige drugsbaas zint namelijk op wraak! En dat doet hij op de gemeenste manier ooit: hij speelt psychologische spelletjes waarbij Dom en zijn team telkens de keuze moet maken tussen personen. Zijn doel? De hele familie kapotmaken en alles en iedereen die Dom liefheeft voor altijd vernietigen.

Jason Momoa als Dante

Deze nieuwe schurk, Dante genaamd, wordt gespeeld door Jason Momoa. En dat doet hij bizar goed. Je zou kunnen zeggen dat het juist Jasons optreden is die Fast X net dat frisse windje geeft die de film nodig heeft, om niet te verzaken in een zoveelste herhaling van zetten uit deze franchise. Zijn personage is frivool en speels, een beetje triggerend en bovenal vrolijk en wispelturig. Je zou hem kunnen zien als Jack Sparrow meets The Joker, om een beeld te geven.

Familie voorop

Een kritiekpunt aan Fast X is dat er zo bizar veel nadruk op ‘familie’ wordt gelegd, dat het een beetje creepy zoetzappig wordt. Dom lijkt hier een beetje een weemoedige maffiabaas, die nog lang niet van ophouden weet – terwijl hij thuis wel een gezin heeft om voor te zorgen. Het wankelt dus op twee benen, met flashbacks naar de Fast Five en een terugblik naar de inmiddels overleden Paul Walker.

Actie!

Na een flashback naar de Fast Five begint Fast X pas goed, wanneer Momoa’s Dante Reyes zijn plan in actie zet om Dom en zijn ‘familie’ dwars te zitten. Zo worden Roman, Tej en Ramsey naar Rome gestuurd, maar dat blijkt een val te zijn die het hele team in kwaad daglicht moet zetten. Het is Dantes plan om Dom te laten lijden, en dat doet hij door de bende als terroristen af ​​te schilderen. Het team wordt verdeeld en komt een paar oude bekenden tegen die ze om hulp kunnen vragen. Dat maakt deze film behoorlijk hectisch en chaotisch en een soort reunie van F&F-sterren. Toch brengt ieder van die sterren een unieke vibe mee, die de film een bijzondere dynamiek geven. Man-tot-mangevechten, gewerengeratel, races en explosies wisselen elkaar in een bijzonder rap tempo af. Daarmee behoudt ook Fast X zijn onmiskenbare tempo.

Bekijk de trailer van Fast X

Cast

 • Dom/Dominic Toretto – Vin Diesel
 • Mia Toretto – Jordana Brewster
 • Roman – Tyrese Gibson
 • Tej – Ludacris
 • Daniela Melchior
 • Letty Ortiz – Michelle Rodriguez
 • Tess – Brie Larson
 • Han – Sung Kang
 • Dante – Jason Momoa
 • Aimes – Alan Ritchson (Reacher), het nieuwe hoofd van de Agency
 • Braziliaanse straatracer – Daniela Melchior (The Suicide Squad)
 • Abuelita Toretto (de oma van Dom en Mia) – Rita Moreno

Ga direct naar Fast X op BOL.com.
Titel: Fast X

Recensie over Fast X

Het is lastig om niet te genieten van Fast X, omdat het eigenlijk alles in huis heeft om een geweldige actiefilm te zijn: achtervolgingen, explosies, gevechten, punchlines en bizarre wendingen. Toch is er ook kritiek te spuien, vooral vanwege het feit dat we veel van de stunts en actie al eens eerder hebben gezien. Soms zelfs beter. Jason Momoa redt de film als de flamboyante, duivelse en chaotische Dante. Met zijn gekke gedachtegang, komisch-wrede plannen en tussenstukjes maakt hij de film wat luchtiger, grappiger en afwisselend. Let wel: deze film is het eerste deel van een finale trilogie… verwacht dus geen netjes afgerond einde, maar een fikse cliffhanger!

Score: 7


Informatie

Titel: Fast X
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 134 minuten
Genre: actiefilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.