logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Far Cry 6, Ubisoft


far cry 6 packshot

Laten we even ongenadig eerlijk zijn. Gewoon, omdat ik dat als recensent natuurlijk ook ooit moet zijn. Waar de eerste Far Cry-game de wereld schokte en verbaasde, waren de andere titels namelijk toch wel een beetje ‘meer van hetzelfde’. Ja, er werden telkens nieuwe elementen geïntroduceerd die het spel beter maakten, maar ook hier ben je een einzelgänger die het moet opnemen tegen een bijna onneembare vesting. Laat ik het spel daarom links liggen? Nee, natuurlijk niet – het concept staat nog altijd als een huis en hoewel het concept ongeveer gelijk is, is de hele wereld eromheen flink aangepast. Laten we beginnen met Far Cry 6!

Zuid-Amerika

In het begin van de game beleef je spannende momenten als Dani Rojas (M/V). Er is een inval gaande van het leger op het fictieve eiland Yara. Mensen worden ter plekke terechtgesteld, er heerst chaos en paniek. Jij weet te vluchten en stapt in een boot, maar die lijdt schipbreuk, waardoor jij op een strand aanspoelt en gelukkig al snel aansluiting vind bij de rebellenstrijders die zich verzetten tegen de dictator Antón Castillo, gespeeld door Breaking Bad-schurk Giancarlo Esposito. De omgevingen doen geweldig fraai aan – het lijkt alsof je op Cuba rondloopt, met al die oude auto’s en fraaie gebouwen. En zo loop je rond in die fantastische open wereld van Yara, zoals alleen Far Cry 6 je dat kan presenteren. Langzaam maar zeker neem je missies aan en leer je steeds meer over jezelf, de geschiedenis van Yara en hoe jij sterker en beter kunt worden. Het cynische beeld van dictaturen en guerillastrijders wordt overigens sterk benadrukt: zelfs de rebellen strijden tegen het kwaad, maar houden hun hart alvast vast voor diens opvolger.

Voorbereidingen

Dat vraagt dus om heel wat actie. Dictator Esposito neemt het niet zo nauw met een lijkje meer of minder, wat jou ook een beetje een vrijbrief geeft om alle soldaten en onderdrukkers zonder pardon om te leggen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Iedere situatie is weer anders en je tegenstanders zijn goed geprogrammeerd. Letterlijk. Ze weten hoe ze kogels moeten vermijden en hoe ze jou het beste om zeep kunnen helpen. Vaak is het dan ook verstandig om confrontaties zo lang mogelijk uit de weg te gaan en ze zo kort mogelijk te houden. Bepaal vooraf je strategie en kijk wat jouw tegenstanders je voor de voeten kunnen werpen. Zoek hun sterkste punten en hun zwakste schakels en ga er voor. Gebruik daarbij alles wat je hebt.

Steeds beter

Hoewel je begint met niets meer dan een mes, wordt je uitrustig steeds beter. Je pikt zo nu en dan wat kleding of wapens van je tegenstanders en in het rebellenkamp kun je flink aan het knutselen slaan met gevonden voorwerpen en materialen, zodat je echt unieke items kunt fabriceren. Zo krijg je steeds meer vaardigheden ter beschikking, ontdek je nieuwe soorten munitie en ontwikkel je vrij bizarre wapens. Maar je kunt ook dieren aan je zij hebben die zich in de strijd mengen, zoals de krokodil in het begin van het spel. Daarmee lijkt het soms wel een beetje op een parodie, maar dat maakt het ook wel weer wat luchtiger. Uiteindelijk is het volledig aan jou hoe jij je doel wil bereiken: wil je vijanden stilletjes omleggen zonder dat er een kogel wordt gelost, of wil je iedereen in het zicht beschieten duiken voor de kogels? Gebruik je bommen en granaten, je krokodil of je mes? Zoals de meeste shooters maakt het uiteindelijk niet veel uit. Blijf bij de geweren die je prettig vind en bouw die verder uit, zodat ze krachtiger of veelzijdiger worden – ongeacht de richting het spel je ook instuurt.


Ga direct naar Far Cry 6 op BOL.com.

Recensie over Far Cry 6

Far Cry 6 is echt een open wereld, waarin jij je richting vorm kunt geven. Je bepaalt uiteindelijk zelf welke missies je aangaat en wat je ontwikkeld. En dat is ontzettend veel! Kies je route en bouw je eigen wereldje, ontwikkel jezelf en het rebellenkamp en geniet van de fraaie omgeving. Het leuke hierbij is dat Daní een local is, in tegenstelling tot de andere Far Cry games, waar de held in een onbekende wereld werd geslingerd. Dat maakt de gesprekken wat gemakkelijker, het ontdekken van de omgeving wat prettiger. Ga op jacht, zoek naar schatten of onbekende dieren… zit onze dictatorvriend dwars en probeer vooral niet dood te gaan. Dat zou zonde zijn! Far Cry 6 is een geweldige game met actie, wat subtiele humor en vooral een heel cynische kijk op de wereld.

Score: 8


Info

Far Cry 6
Uitgever: Ubisoft
Getest op: XBOX One
Genre: fps
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.