logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore

Deel 5 van 6 van onze artikelen over Fantastic Beasts
Fantastic Beasts 3 The Secrets of Dumbledore

Professor Albus Perkamentus (Jude Law) weet dat de duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) de macht over de tovenaarswereld wil overnemen. In zijn eentje kan hij hem niet tegenhouden, dus schakelt hij de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne). Die gaat samen met een team van tovenaars, heksen en een dappere Dreuzel-bakker Jacob Kowalski een gevaarlijke missie aan waarbij ze oude en nieuwe fabeldieren tegenkomen en tegenover Grindelwalds groeiende leger van volgers komen te staan. Maar hoelang kan Perkamentus zich afzijdig houden als er zo veel op het spel staat?

Lees al onze artikelen over Fantastic Beasts!

fantastic beasts secrets dumbledore

Fantastic Beasts voor Harry Potter

Zoals je weet, speelt de serie Fantastic Beasts zich een flinke tijd voor de wereld van Harry Potter af. De tijd wordt een beetje in het midden gelaten, maar kijkend naar de voertuigen, de mode en de crisis waarin de wereld (met name Amerika) verkeert, zou je ‘m ergens rond 1930 plaatsen. En ja, Perkamentus is dan ook inderdaad heel erg oud in de Potter-serie! Waar in de eerste film alle aandacht lag bij Newt Scamander en zijn liefde voor magische dieren, was het aandeel magische schepsels in het tweede verhaal wat magerder. Gelukkig is dat gemis rechtgetrokken in Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore, waarin – je raadt het al – ons alom bekende schoolhoofd de belangrijkste spil is. Daarin krijg je een kijkje in de geschiedenis van het schoolhoofd, waar je in de laatste Potter-films een tipje van krijgt opgelicht. Je maakt kennis met zijn broer, hoort het verhaal over de verloren zus en zelfs Perkamentus’ Fenix speelt een rol in de film. Maar ook de dieren zijn aanwezig, zoals de rotsachtige kreeftwezens die ingezet worden als gevangenisbewakers, een magische Qilin… en natuurlijk Scamanders maatjes, zijn wandelende tak en Goudstoffer.

Politiek verhaal

Stiekem is het verhaal van Fantastic Beasts 3 best politiek, zeker als je bedenkt dat de film zich in het Duitsland van 1930 afspeelt, waar Gellert Grindelwald zich afzet tegen alles en iedereen en alle niet-magische mensen wil vernietigen. Zijn macht groeit, de aanklachten tegen hem worden ingetrokken. Hij weet zich zelfs verkiesbaar te stellen tot opper-magiër, wat hem natuurlijk onbeperkte macht geeft over de hele wereld, magisch en niet-magisch. De rol van Grindelwald wordt nu overgenomen door Mads Mikkelsen, die ook veel beter is voor deze rol dan Johnny Depp. Die kan echt geen ‘bad guy’ meer neerzetten, zodra hij in zijn Jack-Sparrowmodus kruipt. Mads Mikkelsen heeft zo’n koele houding (die hij ook in de Bond-films heeft aangewend) dat hij heel geloofwaardig de koele massamoordenaar kan neerzetten, de man met grootheidswaanzin.

Romantische verwikkeling

Het geheim zit hem hier in de band tussen Grindelwald en Perkamentus. Ze blijken een setje te zijn geweest! Maar erger nog: ze hebben een bloedpact gesloten, waarbij ze elkaar niet mogen kwetsen. Dat is natuurlijk een lastig moment, aangezien Perkamentus niets liever wil dan Grindelwald stoppen. Perkamentus zelf kan zich dus niet echt in de strijd mengen, maar hij kan wel een stokje steken voor de snode plannenv an Grindelwald om aan de macht te komen. Perkamentus kan er wel voor zorgen dat de verkiezingen eerlijk verlopen. En daarvoor heeft hij een aantal betrouwbare magiërs nodig. Daarvoor kiest hij Newt Scamander en zijn broer, een paar schouwers… en onze warme dreuzel-bakker Jacob, die we kennen uit de eerste twee films. Die lijkt in eerste instantie overbodig, maar blijkt in de film wel degelijk een duit in het zakje te kunnen doen. Zelfs Permanentus’ broer en neefje (waar hij pas het bestaan van heeft ontdekt) spelen een rol in de film, wat je weer een stukje achtergrond geeft over de geschiedenis van Perkamentus).

Ga direct naar Fantastic Beasts films op BOL.com.

Bekijk hier de trailer van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore:

Cast van Fantastic Beasts 3: Secrets of Dumbledore

 • Newt Scamander – Eddie Redmayne
 • Jacob Kowalski – Dan Fogler
 • Albus Dumbledore – Jude Law
 • Gellert Grindelwald – Mads Mikkelsen
 • Queenie Goldstein – Alison Sudol
 • Credence Barebone / Aurelius Dumbledore – Ezra Miller
 • Theseus Scamander – Callum Turner
 • Eulalie “Lally” Hicks – Jessica Williams
 • Bunty Broadacre – Victoria Yeates
 • Yusuf Kama – William Nadylam
 • Aberforth Dumbledore – Richard Coyle
 • Anton Vogel – Oliver Masucci
 • Vinda Rosier – Poppy Corby-Tuech
 • Henrietta Fischer – Valerie Pachner
 • Helmut – Aleksandr Kuznetsov
 • Cândido Vicência Santos – Maria Fernanda
 • Liu Tao – Dave Wong
 • Tina Goldstein – Katherine Waterston
 • Minerva McGonagall – Fiona Glascott
 • Horst – Lucas Englander
 • Otto – Matthias Brenner
 • Frank Doyle – Wilf Scolding
 • Carrow – Maja Bloom
 • Zabini – Paul Low-Hang

Het team achter de schermen bestaat, onder andere, uit director of photography George Richmond (“Rocketman”, “Kingsman: The Golden Circle”), de drievoudig Oscar-winnende production designer Stuart Craig (“The English Patient”, “Dangerous Liaisons,” “Gandhi,” de “Harry Potter”-films en “Fantastic Beasts”-films) en production designer Neil Lamont (“Solo: A Star Wars Story”, “Rogue One: A Star Wars Story”), viervoudig Oscar-winnend kostuumontwerper Colleen Atwood (“Chicago”, “Memoirs of a Geisha”, “Alice in Wonderland”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them”) en Yates’ gebruikelijke editor Mark Day (“Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”, de laatste vier “Harry Potter”-films). De muziek is van de negen keer voor een Oscar genomineerde James Newton Howard (“News of the World”, “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”, “Defiance”, “Michael Clayton”, “The Hunger Games”-films).

Fantastic Beasts 3 – The Secrets of Dumbledore is vanaf 30 mei thuis te bekijken via Pathé Thuis, Ziggo, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, Microsoft Xbox & Rakuten TV. Je kunt deze film vanaf dat moment ook streamen op HBO Max! Vanaf 24 augustus kun je de film kopen op dvd, blu-ray en 4K UHD blu-ray.

Merchandise koop je bij:


Ga direct naar Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore op BOL.com.

Recensie over Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore

CooleSuggesties topper

Fantastic Beasts 3 is helemaal terug. Eerlijk gezegd was ik wat minder gecharmeerd van de tweede film, maar het lijkt erop dat de ‘poppetjes werden klaargezet’ voor deze film. Het is even wennen om een nieuwe Grindelwald te zien, maar Mikkelsen is een geweldige acteur voor deze rol. Deze film heeft een briljant tempo. Hij duurt bijna 2,5 uur, maar hij is letterlijk voorbij voor je het weet! Er zitten bovendien heel vele magische momenten in, die je weer zullen verbazen. Het reizen met boeken is een fantastische manier om magie te gebruiken (en om het lezen te promoten 😉 ) maar ook Jacobs nep-toverstaf is een heel leuke vondst.

Score: 9


Informatie

Titel: Fantastic Beasts 3: The Secrets of Dumbledore
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 145 minuten
Genre: Fantasy.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Blader door de serie << Recensie: Fantastic Beasts: The Crimes of GrindelwaldBoek recensie: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – het complete filmscenario >>

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Arja's place avatar
  Arja’s place

  Ik loot zeer graag mee, groot fan van fantastic beasts en harry potter

 2. Willy Nijssen avatar

  Ik loot super graag mee voor deze toffe prijs!!

 3. Marco avatar
  Marco

  Weer eens een kansje gewaagd 😉

 4. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Loot graag mee

 5. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Super kansje gewaagd

 6. Anncool Kidcity avatar
  Anncool Kidcity

  Ik maak graag kans.

 7. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe heel graag mee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.