logo-liggend-wit-donkerblauw

1 op 4 ouders niet blij wanneer kind een fantasierijke knutselcreatie maakt

Play Doh pot2

Meer thuiszitten tijdens de coronacrisis betekent voor kinderen: meer knutselen! Dat blijkt uit recent onderzoek van Play-Doh, onderdeel van speelgoedfabrikant Hasbro. Het onderzoek vond plaats onder meer dan achthonderd Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijdscategorie van drie tot zeven. Een derde van die ouders bevestigde dat de coronacrisis de knutselwoede bij hun kids heeft gestimuleerd: een op de drie kinderen is volgens hun ouders gemiddeld zelfs meer dan een uur per dag druk met knutselen. Maar hoeveel plezier kinderen er ook aan beleven, ouders hebben soms moeite om te blijven glimlachen als ze hun kind weer bezig zien.

Play-Doh viert 65e jubileum met enorme limited-edition pot met verschillende kleuren klei om kinderfantasie vrij spel te geven

Ouders in tweestrijd

Volgens het onderzoek woeden er verschillende dilemma’s binnenin ouders als hun kinderen spelen met klei, verf en papier. Zo is maar liefst een uit vier Nederlandse ouders niet zo blij wanneer hun kind wéér een creatie maakt die niet overeenkomt met de realiteit, zoals een roze banaan of groene olifant.

Herald Hofmeijer, docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam, snapt dat wel: “Ouders zien graag dat kinderen creaties maken die aan bepaalde criteria voldoen. Zo testen ze wat hun kind al kan en weet. De valkuil hierbij is wel dat ouders de ontwikkeling van hun kind onbewust tegenhouden. Tijdens activiteiten waarbij de fantasie wordt geprikkeld, zoals verven, kleien en tekenen, worden veel ontwikkelingsgebieden gestimuleerd, zoals creatieve-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.”

Bijsturen

Bovendien zegt een op de zes ouders graag de controle te houden over wat hun kind allemaal doet tijdens het knutselen. Zo sturen ze hun kind het liefst bij door bijvoorbeeld ongevraagd te helpen bij het leggen van een puzzel. Volgens Hofmeijer zijn ouders in dat geval iets te veel gefocust op het einddoel in plaats van het proces: “Veel ouders ervaren het sturen-volgen-dilemma. Zo zien ze bij het leggen van een puzzel snel waar de juiste stukjes horen, maar ze vergeten dat hun denkstrategie anders kan zijn dan dat van hun kind. Als je overmatig stuurt, beperk je kinderen om te groeien op autonoom niveau. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een lager zelfvertrouwen of een minder sterke creatieve ontwikkeling.”

Play Doh creatie

Belang van creatieve ontwikkeling bij kinderen

Ondanks al die knutselergenissen vindt een groot deel van de ouders de creatieve ontwikkeling van hun kind erg belangrijk. 82 procent geeft zijn kind zelfs alle ruimte om de fantasie de vrije loop te laten en 64 procent stimuleert de kids actief om met klei, papier of verf te knutselen. Bovendien proberen ouders met het oog op de creatieve ontwikkeling bewust om kinderen schermvrij speelgoed te geven.

Kleikleuren mengen, dat moet kunnen

Als het specifiek op kleien aankomt, erkent 57 procent van de ouders dat het spelen met klei de creativiteit van kinderen ten goede komt. Toch slaakt de helft een diepe zucht als kleuren zich mengen en als ze uitgedroogde klei zien die niet meer goed kneedbaar is. Ook blijkt een op de drie ouders het niet grappig, maar juist vervelend te vinden om klei op onverwachte plekken in huis terug te vinden, zoals in het toilet, de koelkast en de kattenbak.

Geef fantasie de volledige vrijheid

Play Doh pot

Katrien van Baten Bastenburg, Head of Marketing Manager bij Hasbro Benelux, denkt dat het belang van de creatieve ontwikkeling voorop moet staan, ondanks enkele diepe zuchten: “Play-Doh staat voor creativiteit en fantasie. Elke kleurrijke creatie is een meesterwerk dat de identiteit van jouw kind uitstraalt. Die kleuren zijn dus juíst bedoeld om te mixen. Daarom vragen we ouders ter ere van ons 65-jarig bestaan om hun kinderen bewust te laten ervaren hoe het is om hun fantasie volledige vrijheid te geven. Laat de kinderen helemaal los om hun meesterwerken te maken uit een mix van verschillende kleuren.”

Voor zijn 65e jubileum lanceert Play-Doh een limited edition transparante pot met verschillende kleuren klei in één grote pot. Deze ‘All Mixed Up’-pot is exclusief verkrijgbaar bij bol.com, Wehkamp, Amazon en andere online verkoopkanalen voor een adviesprijs van 19,99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.