logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Fake! Carry Slee

Het is Carry Slee weer eens gelukt om een kinderboek te schrijven dat je van de eerste tot de laatste pagina geboeid houdt en waarin je wil blijven lezen tot je weet hoe het verhaal afloopt. Om te vertellen waar het boek nu precies over gaat is nog niet zo eenvoudig. Er gebeurt in Fake! zo ontzettend veel, dat je bijna zou vergeten waar de titel naar verwijst.

Vriendengroep

Het boek draait vooral om de vriendengroep van Max. Daarin bevinden zich Levi, Ahmed, Ruben. Levi heeft een relatie met Mila, die weer bff’s is met Olivia. En ieder van hen heeft zo zijn achtergrond. Eigenlijk is Ahmed de enige die er in dit boek een beetje ongeschonden vanaf komt! Buiten de vriendengroep is er nog Emiel, die via Olivia het verhaal inkomt. Misschien is het handig als ik het verhaal vertel aan de hand van de personages. Die staan een beetje door elkaar, maar dat is voor de uitleg beter.

  • Max is een jongen wiens ouders gescheiden zijn. Zijn vader is vreemdgegaan met de beste vriendin van zijn moeder – en is eigenlijk meteen bij haar ingetrokken. Zijn moeder zit in zak en as – en grijpt daarbij regelmatig naar de fles. Max probeert haar van het drinken af te helpen. Thuis heeft hij een werkplaats, die zijn vader daar heeft achtergelaten. Samen met Ahmed en Levi lappen ze elektrische fietsen, scooters en brommers op. Dat loopt best goed!
  • Olivia houdt van toneelspelen. Ze doet niets liever. Maar een heel goede leerlinge is ze niet. Haar strenge vader heeft daarom verteld dat ze moet kiezen: toneelspelen of een vriendje. En Olivia houdt het op toneel, waarbij ze Max probeert te negeren. Op toneel speelt ze met de knappe Emiel.
  • Emiel vertelt aan iedereen die het wil horen dat Olivia en hij een relatie hebben, hoewel dat helemaal niet zo is. Dat komt omdat zijn vader denkt dat er alleen maar homo’s toneelspelen, en dat Emiel daardoor wordt beïnvloed. Maar door die leugen komt Olivia weer in een lastig parket, omdat zij geen vriendje mag hebben… en wordt Max stinkend jaloers!
  • Levi klust er lustig op los in de werkplaats van Max, maar is een heetgeblakerd kereltje. Als het conflict tussen Emiel en Max oploopt en Mila zich ermee gaat bemoeien, wordt ook Levi jaloers en gaat hij het letterlijke gevecht aan met Emiel.
  • Ruben valt overal eigenlijk buiten de boot. Hij hoort bij de vriendengroep, maar niet echt tot de harde kern. Hij klust liever niet aan fietsen of brommers, maar is bezig met zijn YouTubekanaal, waar hij filmpjes bewerkt en plaatst. Als zijn vrienden zeggen dat het stoerder en extremer maakt, vallen opeens een paar stukjes op hun plek: de ruzie tussen Levi en Emiel koppelt hij aan een heftig ongeluk, waarbij Emiel van een hoge toren is gevallen. Nu lijkt het alleen alsof Levi Emiel van die toren heeft getrapt… en dat levert heel wat problemen op!

Spannende gebeurtenissen

Natuurlijk gebeurt er nog veel meer in Fake! De kinderen beleven nog allerlei avonturen rondom deze verhaallijnen, die zich met ups en downs ontwikkelen. Het blijft knap dat Carry Slee de emoties en belevingswereld van kinderen zo pakkend weet neer te zetten, dat ze avonturen op papier zet die realistisch zijn en ook bij jou als lezer heftige emoties kunnen opwekken. Spanning, romantiek, wat grapjes en verdriet en verlies wisselen kaar in rap tempo af en zorgen daarmee voor een spannend verhaal.


Ga direct naar Fake! op BOL.com.

Recensie over Fake!

In Carry Slee’s nieuwste boek, Fake! leeft je mee met een vriendengroep op een middelbare school. Je leeft met ieder van hen mee in hun persoonlijke situatie, maar het gevecht tussen Emiel en Levi neemt na de tweede helft van het boek toch de overhand. En dat geeft niets, de overige gebeurtenissen sluimeren rustig door en kabbelen naar hun conclusies – goed en minder goed. Fake! is weer heerlijk geschreven en zorgt voor genoeg herkenningspunten voor jou als lezer in het dagelijks leven. Niet alle dialogen zijn even realistisch, maar dat is het evenwicht dat je als schrijver moet bewaren.

Score: 8


Informatie

Titel: Fake!
Auteur:
Uitgever: Carry Slee
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789048860838
Prijs: 17.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.