logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Fairy tale, Stephen King

Er was eens… een jongen die Charlie heette. Zo had dit boek eigenlijk moeten beginnen. Toch kiest Stephen King ervoor om in zijn boek eerst de penibele situatie van Charlies leven in kaart te brengen. Zo overlijdt zijn moeder na een vreselijk ongeluk toen hij jong was en begon zijn vader te drinken… Ondanks al die tegenslagen groeit Charlie op tot een goede, sterke, slimme jongeman, die graag vreemden in nood helpt. Zo ook de wereldvreemde Mr. Bowditch, die in een vervallen huis woont met zijn stokoude hond. En dat is waar het Stephen-Kingverhaal begint, want Mr. Bowditch heeft een poort naar een mysterieuze wereld!

Pandemie vol inspiratie

Het is eigenlijk wel grappig om te zien hoe sommige mensen inspiratie halen uit die duistere periode uit onze recente geschiedenis. King zag in zijn hoofd het beeld van “een enorme verlaten stad – verlaten maar levend … de lege straten, de spookachtige gebouwen, een waterspuwerkop die omgevallen op straat ligt … een enorme, uitgestrekt paleis met glazen torens zo hoog dat hun punten de wolken doorboorden”. Dat gaf hem de juiste inspiratie om te werken aan het lijvige Fairy Tale. Zoals je met de boeken van King gewend bent, duurt het even voor het verhaal goed op stoom komt, maar dan is deze schrijver weer in zijn element. Fairy Tale is een echt coming-of-age-verhaal met de ultieme sprookjesachtige strijd van Goed tegen Kwaad.

Sprookjeswereld

Iedere keer als ik begin aan zo’n lijvig boek van King, moet ik altijd weer door het begin worstelen. Dat is ook hier het geval. Ik weet dat het de moeite waard is, dat al die inspanningen zich zullen belonen, maar met een aanzienlijke TBR-stapel is het soms lastig om door te blijven lezen in zo’n passages. Maar wanneer Charlie uiteindelijk zijn weg vindt naar de andere wereld, waar mensen grijs en misvormd zijn, weet je dat het verhaal briljant gaat uitpakken. Natuurlijk mogen sprookjeselementen als pratende paarden en intelligente krekels niet ontbreken – King houdt wel van een knipoogje naar andere franchises op z’n tijd, dit keer sluimert The Neverending Story en de Wizard of Oz door het verhaal heen – maar tussen al die magie schuilt een duister kwaad…


Ga direct naar Fairy Tale op BOL.com.

Recensie over Fairy Tale

Fairy Tale is een tijdloze King thriller, die je meeneemt naar een meeslepende, angstaanjagende sprookjeswereld vol magie en lugubere gebeurtenissen. Het verhaal is een vrij standaard coming-of-age verhaal van de 17-jarige Charlie die afreist naar een sprookjeswereld, maar die wereld ademt Stephen King uit al zijn poriën. Het is een wonderlijke mix van creepy monsters, een sluimerende suspense en veel knipogen naar andere verhalen. Je moet even door de intro heenbijten, maar dat loont zich absoluut. Ga stevig zitten, train je armspieren om het boek vast te kunnen houden en reis met de belezen, dappere en nieuwgierige Charlie mee naar de wereld van Fairy Tale!

Score: 8


Informatie

Titel: Fairy Tale
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 592
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022596609
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.