logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Fairphone Fairbuds XL: de koptelefoon die je zelf kunt repareren


Bedenk je zelf eens in: wanneer koop je iets nieuws? Voor sommige producten zal dat zijn omdat er een nieuwe variant is die beter is, of omdat het uit de mode is geraakt (bij kleding, bijvoorbeeld). Maar hoe vaak moet je iets kopen omdat het stuk is, bijvoorbeeld omdat de batterij is versleten? Wat zou je er voor overhebben om zo’n device simpelweg te kunnen repareren? Daar is het concept van Fairphone wel zo’n beetje omheen gebouwd: zelfredzaamheid en de mogelijkheid om je apparaat (in de basis de Fairphone smartphone, maar nu dus ook een Fairbuds XL koptelefoon) te repareren. Wij probeerden de koptelefoon uit en vertellen je of de kwaliteit van het product de prijs ook verantwoord.

Inboeten door repareerbaarheid

Nu brengt het repareerbare principe wel een paar kleine problemen met zich mee. Alle onderdelen moeten namelijk makkelijk los te maken zijn, waardoor het ontwerp dusdanig moet zijn dat je ze gemakkelijk kunt demonteren met schroefjes of solide klik-bevestigingen en stekkertjes. Je snapt dat dit voor een fabrikant een flinke opgave is: die maken het liefst een slank en rank product, waarbij alles netjes op elkaar aansluit of blind met elkaar is verbonden. Door de repareerbaarheid is de Fairbuds XL dus wat forser dan de meer gelikte modellen in het schap, maar het is prijzenswaardig dat het geen bulkig monster is geworden. Ja, hij is fors, maar geen giga-unit. Dat is overigens niet te zeggen voor het gewicht: met 330 gram is het best een zwaar model. Tof detail: het aluminium en plastic van de Fairphone Fairbuds XL is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal.

Zo repareer je de Fairbuds XL

Maar hoe makkelijk of moeilijk gaat dat repareren dan? Nou – heel eenvoudig. Ze hebben het je echt super makkelijk gemaakt. Het is een snel bouwpakketje dat je met een kleine schroevendraaier en wat afschermkapjes in een handomdraai kunt fixen. De accu vervangen? Even een klepje lospeuteren en je klikt hem er zo uit. Maar de oorschelpen, oorkussens of hoofdband vervangen? Je kunt het makkelijk zelf, gewoon aan je keukentafel met standaard gereedschappen. Dat duurzame karakter zal veel mensen zeker aanspreken. Veel meer merken zouden hun producten repareerbaar moeten maken. Eerder zagen we al een repareerbare koffiemachine, maar we vragen ons af wat er nog meer mogelijk is? Welk merk gaat de uitdaging aan?

Vormgeving

De Fairbuds XL zien er vrij neutraal uit, hoewel ze wat aan de forse kant zijn. Wij ontvingen de groene variant voor onze review, en daar kun je zeker mee gezien worden. Het is een uitgesproken kleur, maar niet te opzichtig. Het toestel heeft een paar slimme details, waardoor het premium karakter worden benadrukt. De oorschelpen en hoofdband zijn gemaakt van een stevige foamlaag, met de oorschelpen die wat kunnen kantelen op hun houders. De twee oorschelpen worden met een oranje USB-C kabeltje met elkaar verbonden. Over de hoofdband heen zit die netjes verwerkt in de hoofdband zelf, maar op de oorschelpen zie je dat stekkertje wel zitten. Op de rechter oorschelp vind je de USB-C oplaadpoort, de schakelaar voor ruisonderdrukking en een eigenwijs oranje-rood joystickje, waarmee je het volume regelt en kunt skippen naar vorige-volgende nummers.

Geluidskwaliteit

Hoewel de repareerbaarheid van het apparaat fantastisch is, gaat het bij een koptelefoon natuurlijk ook zeker om de geluidskwaliteit. Het is tenslotte een prijzig model, daar wil je ook wat voor terug! En hoewel het geluid zeker niet tegenvalt, valt hij ook zeker niet op. De Fairbuds XL bieden een vrij neutraal geluid, met een beetje nadruk op de baspartijen en lage tonen. En hoewel het geluid netjes op elkaar aansluit, waardoor je een mooie volle soundboard in je oren krijgt, kun je voor deze prijs betere modellen vinden qua geluidskwaliteit. Vanuit de app kun je vier EQ-settings selecteren, maar er is geen mogelijkheid om de instellingen verder aan de passen.


Ga direct naar Fairbuds XL op BOL.com.

Recensie over Fairbuds XL

De Fairbuds XL zijn een bijzonder apparaat in het koptelefoonsegment. De geluidskwaliteit is dik in orde, maar valt een beetje weg tegen concurrenten in dit prijssegment. Daarentegen is het model volledig repareerbaar, wat het echt wel een meerwaarde geeft. Moet jij ieder jaar een nieuwe koptelefoon kopen omdat-ie stuk, beschadigd of ‘op’ is? Dan zul je met deze koptelefoon heel wat geld besparen. Het is een neutraal, iets zwaar model dat stevig om je oren klemt.

Score: 8


Informatie

Fairbuds XL
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 249 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.