logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verantwoord onverantwoord: Fair Trade Hagelslag met rietsuiker uit Mauritius


Lekker eten is heel belangrijk. Maar: niet te vaak en te lekker, en zeker niet te veel! Ieder pondje gaat door het mondje, een waarheid die absoluut op gaat. Toch mag je jezelf niet te veel afstraffen op een strak dieet, vind ik. Als je dan toch gaat ‘zondigen’ met een broodje hagelslag, zorg dan wel dat er je er verantwoorde hagelslag op strooit! Fair Trade Original is op dat gebied een autoriteit natuurlijk. Dan weet je zeker dat er niemand onder wordt getrokken in de hele keten van plantage tot pak hagelslag. In hun nieuwste producten hebben ze bietsuiker vervangen door fairtrade rietsuiker van boeren uit Mauritius. Daarmee is het aandeel fairtrade ingrediënten van Hagelslag Puur omhoog gegaan naar 97%. Goed nieuws voor de fairtrade rietsuikerboeren die vanaf nu een ontwikkelingspremie ontvangen. “Deze hagelslag is de eerlijkste in het schap van de supermarkt.”

Kopen, kopen, kopen!

Vanaf nu kun je voor deze fair trade hagelslag terecht in de supermarkt. Je kunt de hagelslag kopen in het gangbare melkchocoladevariant, maar ik raad je ook echt de Hagelslag Puur aan: puur genieten van een volle smaak van echte chocolade. Door het gebruik van rietsuiker heeft de hagelslag ook een net iets krokantere bite. Veel lekkerder kan het niet worden! Wil je wat zachter genieten? Dan kun je gaan voor een eerlijk pak vlokken, waar ook echte rietsuiker uit Mauritius in is verwerkt. Natuurlijk bepalen de ingrediënten hoeveel procent fairtrade er in gebruik kan worden. Zoals gezegd is het aandeel eerlijke ingrediënten van Hagelslag Puur omhoog gegaan van 34% naar 97%. Hagelslag Melk stijgt van 24% naar 85%. Ook de Vlokken profiteren van de nieuwe receptuur waardoor het fairtrade gehalte toeneemt van 33,5% naar 96%. De drie ontbijtproducten zijn ook te herkennen aan het Max Havelaar-keurmerk.

Fair-beterd recept

Het Afrikaanse eiland Mauritius is beroemd om de goede kwaliteit suiker. Jongsma: “We zijn erg trots op onze nieuwe hagelslag. Allereerst omdat we een hagelslagfabriek hebben gevonden die met ons een hagelslag met eerlijke cacao én eerlijke rietsuiker wilde ontwikkelen en dit in de toekomst ook traceerbaar zou kunnen doen. In nauw overleg met deze nieuwe leverancier is het gelukt om het productieproces met rietsuiker aan te passen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. De smaak van de fair-beterde hagelslag is vertrouwd: je proeft nog steeds de lekkere volle cacaosmaak die onze fans gewend zijn.”

Mix en match

Natuurlijk denk je bij hagelslag aan een lunch of ontbijt, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Wat dacht je van een scheut hagelslag in je muesli, of om je dessert wat lekkerder mee te maken? Of een chocoladebroodje, vers uit de oven? Op de zijkant van een taart is het ook heerlijk – en decoratief… mini scones met clothed cream, lemon curd en hagelslag, een groene power smoothie. Met hagelslag valt eindeloos te variëren. Nog meer ideetjes nodig? Laat je inspireren door originele variatierecepten op www.fairtrade.nl/recepten

Limited edition

Hagelslag is een ‘oer-Hollands’ product. Met Vlokken erbij staat het op nummer 1 in de top 3 van meest populair zoet broodbeleg (bron: Nielsen). Op de voet gevolgd door jam en pindakaas. Fair Trade Original introduceerde in 1995 de eerste fairtrade Hagelslag Puur en Melk, een wereldprimeur. De Vlokken volgden in 2012. Om de nieuwe receptuur en de toename van het fairtrade gehalte te vieren, introduceert Fair Trade Original een Limited Edition Hagelslag Puur, Hagelslag Melk en Vlokken Puur. De speciale verpakkingen worden momenteel uitgeleverd aan onder andere Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen, Marqt, Wereldwinkels en Waar. De consumentenadviesprijs voor Hagelslag Puur en Melk is € 2,15, voor Vlokken Puur: € 1,79.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.