logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Eye In The Sky laat de duistere kant zien van moderne oorlogvoering


the-eye-in-the-sky De thriller Eye In The Sky gaat over het alom bekende (ik denk dat ‘populaire’ niet echt gepast is) onderwerp over terrorismebestrijding. In dit geval gaat het echter niet om een clubje elitesoldaten die met veel machtsvertoon, explosies en snedige opmerkingen los gaat in een gebied met terroristen, maar om een veel subtieler verhaal dat juist meer ingaat op de moderne oorlogsvoering. De titel van de film, Eye In The Sky, heeft bijvoorbeeld direct betrekking op een drone die boven het oorlogsgebied zweeft.

Vanaf het beeldscherm

Door deze moderne technieken wordt oorlog voeren – of in dit geval terrorismebestrijding – ineens een heel stuk ingewikkelder. Je zou misschien denken dat er achter de knoppen een paar triggerhappy Rambo’s zitten, maar dat is dus helemaal niet het geval. In ieder geval niet in deze film. Daar maak je namelijk kennis met twee leden van de oude garde, kolonel Katherine Powell en Lieutenant General Frank Benson. Kolonel Powell is al een paar jaar bezig met het opsporen van een paar terroristen, en denkt ze te hebben gevonden. Twee terroristen, die beiden in de top-5 van de Britse ‘Most Wanted’-lijst staan, komen bij elkaar in een klein dorpje in Kenia. En daar is het digitale oog van onze drone op gericht.

Teamwork

Ook bij zo’n drone-actie zijn heel wat mensen gemoeid. Hele teams werken samen om zo’n missie tot een succes te brengen. En die teams zitten in The Eye In The Sky – verrassend genoeg – niet eens bij elkaar in een ruimte! Verspreid over de hele wereld worden beslissingen gemaakt en onderzoeken uitgevoerd om te bepalen wat de slagingskans is van de missie. En die veranderd ineens, wanneer blijkt dat er in het zelfde huis waar de twee topterroristen zich bevinden, ook twee bomvesten liggen. Er worden zelfmoordaanslagen beraamd! Dat legt natuurlijk wat extra druk op de schaal, en zorgt ook voor een extra complicatie. Die bomvesten zouden namelijk zorgen voor een extra grote explosie. En dat net op het moment dat er een jong meisje brood komt verkopen op straat, net voor het huis waar de terroristen zich bevinden.

Dilemma

Dan staan de teams ineens voor een groot dilemma: moeten ze het er toch op gokken? Volgens berekeningen is er een grote kans dat het meisje gewond raakt – of zelfs komt te overlijden. In de kamer van Frank Brenson laait de discussie hoog op. Hij zit namelijk in de kamer met politici en discussieert er lustig op los met hen. Wat is de keuze? Het huis opblazen en daarmee zowel twee beruchte terroristen én twee zelfmoordaanslagen voorkomen, met het risico dat ze het meisje raken. Of wachten tot het meisje opstapt, met het risico dat alle terroristen vrolijk weglopen en verder gaan met hun ding. Wat zou jij doen?

Alles op alles

In de militaire wereld wordt alles op alles gezet om deze missie tot een goed einde te brengen. Daarbij komen de belangen in The Eye in The Sky flink met elkaar in botsing. De twee oude rotten hebben zich zo vastgebeten op het verslaan van de terroristen dat ze daar flink op aansturen. De politiek denkt echter verder en twijfelt over de geloofwaardigheid van de berichtgeving als ze het meisje verwonden of zelfs doden. Overredingskracht komt uiteindelijk van Kolonel Powell, wanneer zij de berekeningen van de nevenschade zo laat berekenen dat deze onder de 50% komt. De echte last ligt echter bij de twee dronepiloten: twee jonge en onervaren technici, die uiteindelijk de trekker moeten overhalen en moeten controleren of ze hun werk goed hebben gedaan.

Verhalend

The Eye In The Sky is op meerdere fronten erg indrukwekkend gefilmd. Ten eerste biedt het een kijkje in de nieuwe wereld van oorlogsvoering, waar niet al te veel mensen bekend mee zullen zijn. Daarnaast worden er flinke psychologische spelletjes gespeeld en durft niemand echt een knoop door te hakken. De beslissingsboom klimt steeds hoger om een definitief ‘ja’ of ‘nee’ te horen te krijgen. Sommige mensen gaan er heel moeilijk mee om, anderen juist weer heel luchtig. Daarnaast is er ook genoeg aandacht voor de persoonlijke ontwikkelingen van de betrokken personages, en dat maakt de film pas echt indrukwekkend. Toegegeven, soms had er net iets meer vaart in de film mogen zitten, maar hij is zeker onderhoudend. The Eye In The Sky, Entertainment One
Tijdsduur: 98 minuten, Actie. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.