logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Exit, Belinda Bauer

Sommige boeken weten je echt te verrassen. Zoals het grimmige, duistere en de stiekem ook wel zwart-komische thriller Exit, geschreven door Belinda Bauer. Het schept namelijk een bizarre wereld met een wel heel bijzondere man in de hoofdrol: Felix Pink. Als hij op een dag moet vluchten voor de politie, zet hij alles op alles om te achterhalen wie hem een hak probeert te zetten!

Exitiers

Felix is lid van de Exiteers, een Britse geheime organisatie die het recht om te sterven steunt. De mensen zorgen voor een pijnloze dood voor hen die terminaal ziek zijn. Inmiddels is de 75-jarige weduwnaar Felix Pink getuige van de zelfmoorden van terminaal zieke patiënten. Hij volgt daarbij overigens de wetten die om euthanasie heen hangen, maar bewandelt ook de grijze gebieden en de mazen die deze wetten bieden. Hij heeft dus geen gewetensbezwaren, maar beseft wel dat hij min of meer illegaal bezig is. Daarom beschikt hij over de middelen om ervoor te zorgen dat de sterfgevallen natuurlijk lijken. 

Verandering

Gezien de leeftijd van Felix is hij op zoek naar een vervanger, iemand die het stokje van hem kan overnemen. Zijn vorige partner kreeg het niet meer over zijn hart om mensen in hun laatste uren te begeleiden. Daarom gaat hij op pad met Amanda. Maar dan gaat het al vrij snel mis. Ze laten per ongeluk de verkeerde patiënt overlijden! Was het een ongeluk of een opzet voor moord? Felix zorgt eerst dat Amanda op een veilige plek kan komen tot hij zelf in actie komt. Daarbij houdt hij rekening met zijn hond Mabel, de enige reden dat hij zelf nog geen einde aan zijn ‘zinloze’ leven heeft gemaakt.

Achtervolgd

Vanaf het moment van de moord/doodslag/stervensbegeleiding hijgt de politie in de nek van Felix. Hij voelt zich flink opgejaagd, maar vraagt zich ook af wat er is gebeurd. Hij is altijd zo voorzichtig en zorgzaam, zo nauwkeurig en oplettend. Vanaf dat moment lees je het verhaal ook vanuit politie-rechercheur Calvin, die belast is het onderzoek naar de zaak, en Amanda, die haar eigen weg bewandelt in deze kwestie, ieder op zijn of haar eigen manier op zoek naar antwoorden. Bauers levendige en amusante comedy-of-error-verhaal wisselt af tussen de perspectieven van Felix en Calvijn terwijl beide mannen naar antwoorden zoeken.


Ga direct naar Exit op BOL.com.

Recensie over Exit

Een zwartgallige thriller met subtiele komische elementen. Dat is hoe je Exit het beste kunt omschrijven. Het is misschien wat droog en soms zelfs zakelijk geschreven, maar de basis is aanwezig om een reeks van bizarre situaties en ontwikkelingen voor je te laten ontplooien. En dat doet het boek zeker. De personages zijn goed uitgewerkt en bieden ook genoeg ruimte om zichzelf te ontwikkelen: zowel Felix als Calvin maken groei door in het boek en laten zich beiden van hun beste kant zien – terwijl ze het mysterie oplossen.

Score: 7


Informatie

Titel: Exit
Auteur:
Uitgever: Bruna Uitgevers
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400513297
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.