logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Exclusief interview Matt Damon over zijn rol in The Martian


Ken je de film The Martian al? Daarin wordt een astronaut tijdens een ruimte-missie naar Mars voor dood achtergelaten. Onterecht, want de beste man leefde nog, en moet nu zien te overleven tot iemand hem komt redden… of van extra voorraden komt voorzien. Matt Damon nam de hoofdrol voor zijn rekening. Maar hoe bereid je jezelf voor op zo’n bizarre rol?

Kijk je veel films op blu-ray of dvd omdat je zo druk bent?

Absoluut. Ik kijk vaak films op blu-ray, of als digitale download. Het fijne daarvan is dat je niet altijd bij een filmpremière aanwezig bent. Die zijn erg leuk, maar het is niet altijd fijn om in de publiciteit te staan. Van vrienden hoor ik vaak welke films de moeite waard zijn, en welke niet. Dat maakt de keuze in films een stuk makkelijker!

Wat hoop je dat het publiek uit The Martian haalt?

The Martian is een optimistische film, en gaat over het goede van mensen, en wat we kunnen bereiken wanneer we samenwerken. Een positief verhaal dus! Een belangrijke boodschap, zeker nu het politieke spelletje in Amerika weer van start gaat: mensen vergeten dan wel eens dat we niet los van elkaar moeten werken, maar juist elkaar moeten opzoeken. Dan bereiken we veel meer.

https://www.youtube.com/watch?v=Klmz-4URhgk&feature=youtu.be

Vond je science fiction altijd al leuk?

Ridley Scott heeft met zijn films als Alien en Blade Runner een echte fan in mij losgemaakt. Ridley is een geboren verteller en zet in zijn films geweldige verhalen neer. Maar ook in het echt kan hij geweldig mooi vertellen over zijn films, geloof me. Fans komen vaak op hem af om over zijn films te praten, en hij neemt daar dan ook echt de tijd voor. Een geweldig voorbeeld!

Hoe was het om zo’n dramatisch verhaal te combineren met humor?

Mark Watney, mijn rol in de film, heeft een geweldig gevoel voor humor, die je ook wel moet hebben als je zo’n gevaarlijk werk hebt. Dat zie je vaker: hoe gevaarlijker je baan, des te scherper je humor. Dat moet ook wel – ik denk dat als je na blijft denken over alles dat kan misgaan, er ook veel mis kan gaan. Waarschijnlijk zo veel dat je er niet levend uit komt. Mensen met gevaarlijk werk staan met een scherpe geest in het leven, dat maakt het leuk om naar te kijken en was echt iets dat ik wilde laten terugkomen in mijn rol.

https://www.youtube.com/watch?v=oRhHAkv4WVw&feature=youtu.be

Hoe heb je jezelf voorbereid in de rol?

We hadden een technisch adviseur op de set, vooral omdat we de film geloofwaardig en accuraat wilden neerzetten. De vraag blijft natuurlijk ‘kan iemand echt op die manier overleven?’ Het meeste onderzoek dat ik heb gedaan is in samenspraak met Ridley. Ik heb uren met hem gezeten om het script door te pluizen, met het boek in ons achterhoofd. Dat moest er voor zorgen dat we niets over het hoofd zagen, maar ook om de sfeer van het verhaal overeind te houden. Dat was het belangrijkste in de film – tenminste… voor mij.

Tot slot: een stukje van niemand minder dan Ridley Scott over de special features op de blu-ray!

https://www.youtube.com/watch?v=oaiYG0WeXwU&feature=youtu.be

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.