logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Evergreen, 999 games


Bouw je eigen ecosysteem in het bordspel Evergreen! Het doel is om jouw wereldje zo mooi mogelijk te maken. Daarvoor moet je zaadjes planten en je planten verwennen met zonlicht. Iedere beurt mag je planten laten groeien of nieuwe zaadjes planten. Maar pas op! Plant je te veel of laat je jouw bomen te hard groeien, dan krijgen de andere planten te weinig licht… en kunnen ze niet groter worden. Zo wordt je door de seizoenen geleid.

Evergreen is winnaar Speelgoed van het jaar 2023!

Actiekaarten

Evergreen verdeelt elk seizoen in een aantal rondes. In het begin van elke ronde pak je een actiekaart uit de markt. Naast een standaardactie (zoals zaadjes planten en bomen groeien) staat er ook een extra actie op de kaart, die je overal op het bord mag uitvoeren. Het toffe is, dat je deze acties iedere keer mag opwaarderen: het effect wordt dus alsmaar krachtiger. Dankzij het opwaarderen van de acties loont het om te investeren in dezelfde acties: je kunt daarmee een mooie voorsprong behalen op je tegenstanders. Maar focus je daar niet te veel op: verspreiden is ook een tactiek! Bovendien kunnen acties ook té veel invloed uitoefenen op jouw ecosysteem…

Evergreen puntentelling

Aan het einde van iedere ronde krijg je punten. Er blijft namelijk telkens één kaart over van de ‘marktplaats’. Daarop staan symbolen in een bepaalde kleur. Je krijgt punten voor alle bomen die in dat kleurvlak staan. Hier kun je dus wat strategie toepassen als je een kaart moet pakken. Heb je veel bomen in een bepaalde kleur? Dan kán het tactisch zijn om juist die kaart niet te kiezen!

Maar ook aan het einde van een seizoen krijg je punten. Je krijgt namelijk punten voor alle bomen die zonlicht krijgen. Maar let op: elk seizoen staat de zon anders! Het tellen zelf gaat heel eenvoudig: kijk daarvoor naar de zonnestralen die van je fictieve zon afschijnen. Staat een boom direct in de zon? Dan krijg je daar punten voor. Bomen werpen een schaduw en blokkeren daarmee 1 of 2 vakjes (afhankelijk van hoe groot de boom is). Zorg dus voor genoeg afstand tussen de bomen! Aangezien je spelbord een beperkte afmeting heeft, zul je moeten kiezen of delen. Het kan dus zomaar zijn dat je het ene seizoen heel veel punten scoort, maar het andere seizoen heel weinig. Probeer hier vooruit te denken en je winstkansen te berekenen.


Ga direct naar Evergreen op BOL.com.

Recensie over Evergreen

Evergreen ziet er mooi uit en voelt op alle fronten degelijk en goed doordacht. Hoewel het er eenvoudig uitziet, is het stiekem een lastig spel met heel wat tactische elementen om rekening mee te houden – alle spelelementen werken wel door op een ander element, waardoor je er niet onderuit komt om overal op te letten. Dat maakt het best lastig. Je moet ruimtelijk inzicht hebben om te oordelen welk effect de zon zal hebben, een paar stappen vooruit kunnen denken en ook de spelborden van de andere spelers in de gaten houden. Dat je daarnaast bent overgeleverd aan de willekeur van de marktplaats om je spelkaarten te pakken, maakt het weer flexibel en spannend. De vraag is: welke weg kies jij om de winst binnen te slepen?

Score: 8


Informatie

Titel: Evergreen
Uitgever: 999 games
Genre: bordspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 1 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 44.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.